Naturlig støtte til vægttab Sund kost og livsstil

Vand – en genvej til vægttab og velvære

Drik dig til din ønskefigur. Kun når kroppen får tilført den optimale mængde væske, kører stofskiftet, som det skal, og så rasler kiloene af sig selv… Den hemmelige opskrift på flad mave er at drikke masser af vand. For kun når kroppen får tilført den optimale mængde væske, forbrændes fedtstoffer, og affaldsstoffer udskilles af kroppen.

Sådan får vandet 1½ kilo til at forsvinde på én uge

To aktuelle forsøg viser, at det er en dobbelt effekt ved at drikke vand. Amerikanske forskere har fundet ud af, at hvis man drikker to glas vand før hvert måltid, spiser man 75 færre kalorier. Lad os sige, at man spiser 3 hovedmåltider og 2 mellemmåltider om dagen – det giver en “besparelse” på over 2.600 kcal om ugen. Et andet forsøg, foretaget af Berliner Charité, har vist, at kalorieforbrændingen stimuleres, når man drikker vand. Drikker man to glas vand, forbrænder man ca. 30 kcal mere. Med to liter vand om dagen giver det en ekstraforbrænding på over 800 kcal om ugen.

Men vandet kan endnu mere. I modsætning til frugtsaft og sodavand indeholder vand ikke nogen form for sukker, så det påvirker ikke blodsukkerbalancen – og modvirker derfor sultanfald. Så det bliver nemmere for dig at sige nej tak til noget sødt. Og derved sparer du over 1.600 kcal om ugen.

Spis salat eller frugt inden eller til hvert hovedmåltid , så sparer du ca. 150 kcal – og på en uge løber det op i over 3.000 kcal. Forsøg også at bevæge dig 30 minutter hver dag (fx ved at cykle, løbe eller svømme) – så sparer du yderligere 2.000 kcal om ugen.

Alt i alt sparer du godt 10.000 kcal og taber 1½kilo om ugen uden egentlig at være på slankekur. For at tabe dig ½ kilo skal du nemlig spare 3.500 kcal. Om du drikker postevand eller mineralvand er i øvrigt lige meget – det afgørende er mængden.

Tips til at få mere vand i din hverdag

Med et par tips er det let at drikke 2 liter vand dagligt, spare over 10.000 kcal – og allerede næste uge kunne gøre en rigtigt god figur!

  • Regelmæssighed: Fordel indtagelsen af de to liter vand over dagen. Du får ikke noget ud af at drikke meget på en gang, for tarmen kan kun optage 200 ml væske pr. kvarter. Resten bliver simpelthen bare udskilt af kroppen.
  • Dagens mængde: Find dagens mængde vand allerede fra morgenstunden – uanset om du er hjemme eller på arbejde. Så glemmer du garanteret ikke at drikke.
  • Helst uden bobler: Drik helst vand uden kulsyre – eller med så lidt kulsyre som muligt. Du bliver oppustet af for mange bobler.
  • Tempereret: Drik ikke vandet for koldt. Kroppen kan bedst optage vand ved stuetemperatur (ca. 22° C).
  • Start med vand: Begynd dagen med et glas vand, så snart du er stået op. Det vækker dit stofskifte – og så har du allerede fået den første portion.
  • Vand til forret: Forsøg at drikke et glas vand før hvert måltid. Det fylder maven og stimulerer stofskiftet. Og så sætter maden sig ikke helt så meget på sidebenene.
  • Vand i stedet for mellemmåltid: Ofte forveksler man tørst med sult. Drik derfor altid først et glas vand, når du føler dig lidt sulten – og vent så nogle minutter. Ofte forsvinder sulten…
  • Sørg for at være i balance: Hvis kroppen er for “sur” (fx på grund af stress, usund kost eller rygning), kan kiloene være svære at få bugt med. Mineralvand med meget magnesium (min. 50 mg/l), kalk (min. 150 mil), kalium (min. 20 mg/l) og hydrogenkarbonat (min. 1.000 mg/l) udligner denne surhed og stimulerer stofskiftet til at forbrænde fedt.

Du kan spise vand

Du kan sætte noget ekstra ind på din vandkonto, når du spiser – og fylde maven på en let måde. Spis før eller sammen med hvert måltid en håndfuld af nogle af de mest vandholdige grønsager og frugter: Agurk, broccoli, peberfrugt, radiser, salat, grønne bønner, papaya, meloner eller brombær. De består af 90 % vand, så 250 g giver ligeså meget væske som et glas vand og fylder længe i maven uden at give ret mange kalorier – men derimod masser af næringsstoffer.

Drikker du for lidt?

Kroppens vandbalance er en fintfølende mekanisme. Allerede ved et vandtab på 0,5 % af kropsvægten (for en kvinde på 60 kg er det kun 200 ml) slår kroppen alarm, og tørsten melder sig. Svar ja eller nej til følgende spørgsmål:

  • Løft huden på din håndryg og slip igen – går der lidt tid, inden huden er “faldet ned” igen?
  • Har du ofte tørre og ru læber?
  • Har du ofte hovedpine?
  • Er din urin ofte mørkfarvet?
  • Føler du dig ofte træt, og har du svært ved at koncentrere dig?

Hvis du har svaret ja til mere end et af disse spørgsmål, så drikker du formentlig for lidt.

Smagsstoffer, der holder dig slank

Synes du, at det i længden bliver for kedeligt blot at drikke vand? Disse fire dejlige smagsstoffer sørger for afveksling og øger desuden slankevirkningen.

  • Citronsaft indeholder meget C-vitamin, som kroppen bruger til at nedbryde fedt fra “dellerne” og forvandle den til energi. Tilsæt simpelthen et par skvæt citronsaft til vandet.
  • Rabarbersaft giver garvestoffer, som sammen med bitterstoffer og fibre stimulerer fordøjelsen og fjerner affaldsstoffer. Bland rabarbersaft og vand i forholdet 1:4.
  • Ingefær indeholder stoffer, der sætter gang i stofskiftet og dermed øger kalorieforbrændingen. Skær ingefær i 3-4 cm store stykker og snit dem fint, hæld 1 liter kogende vand over og lad det trække i ca. 10 minutter. Si og drik kold eller varm.
  • Mynte indeholder mange æteriske olier, der beroliger maven og gør underværker mod oppustethed. Sådan får du hurtigt en oppustet mave til at blive flad igen: Læg 2 stængler mynte i et glas og overhæld dem med kogende vand, lad det trække i ca. 5 minutter og drik det.

Læs også
Vand er livsvigtigt for dig
Vand slanker
Drik noget mere – og bliv bedre til at tænke
Så meget skal du præstere for at tabe 5 kilo
84-serien – en række skønne urteteer til nydelse og gavn
Sodavand feder mere end hidtil antaget
Sodavand øger risikoen for knoglebrud hos teenagere
Faste – og nogle af pionererne på området