Energi Urter og krydderier

Fussi te gi’r dig et energi-boost

En gammel kinesisk opskrift ligger til grund for det populære naturmiddel Fussi te – også kaldet Jord-te, Speed-te eller Foti-djeng . Hvad er hemmeligheden ved denne specielle teblanding, og hvordan virker den?

Det er den kinesiske urtespecialist, Lin Chin Yun der har “opfundet” Fussi te. Den særlige sammensætning af urter med det naturlige indhold af bl.a. basiske faktorer og mineraler har skabt et naturpræparat, der er utroligt effektivt, når det drejer sig om at tilføre kroppen fysisk energi og skærpe koncentrationsevnen. Fussi kan bruges af alle, der er i særlige belastningssituationer, hvor der kræves ekstra fysisk og intellektuel veloplagthed.

For at forstå, hvorfor Fussi te virker så godt, er det nødvendigt at kende de tre vigtige energiurter, der indgår i blandingen, og deres virkninger.

Fussi te booster energiniveauetUrterne i Fussi te

Colanød (Cola sterculiacea)

Der findes ca. 100 arter af cola, alle træer, og de vokser i tropisk Afrika, Vestindien og Sydamerika. Frøene (colanødderne) i de bælgformede frugter indeholder stivelse og alkaloider, bl.a. koffein. Mere præcist er der tale om følgende stoffer: 1,5-3,5 % koffein, 0,1 % theobromin, d-catechin, ca. 20-40 % stivelse, fedt, betain, enzymer, proteiner og sukker.

I friske frø findes der ca. 3 % d-catechin og l-epicatechin (colatin). Her er en stor del af koffeinet bundet til colatin og besidder farmakologisk bedre egenskaber end det frie koffein. Dette viser sig bl.a. ved, at forhøjelsen af hjertefrekvensen og den vanddrivende effekt ved koffeinet er en hel del afsvækket. Den centrale, stimulerende virkning bliver dermed særligt udpræget. Endvidere sker optagelsen af koffein-catechinkomplekset fra mavetarmkanalen hurtigt og sikkert.

Colanød bidrager til øget energi og støtter opmærksomheden. I Europa anvendes den tørrede droge ved migræne og neuralgi, diarré og som stimulans ved hjertesvaghed.

Mjødurt (Spirea ulmaria)

Mjødurt er hjemmehørende i Europa, Rusland, det nordlige Asien og Nordamerika. Navnet kommer af, at man i de nordiske lande traditionelt har brugt blomsten som tilsætning til mjød og øl. I Fussi te bruges hele urten, der bl.a. indeholder gaultherin og spiraein (fenolglykosid) med deres aglykoner, quercetin-3-1-monoarabi nosid og quercetin-3-d-galastosid.

Mjødurt befrier kroppen for overflødige, tyngende væskeansamlinger, og dermed har den en gunstig virkning på reumatiske lidelser, der hyppigt er forbundet med hjerteproblemer og uregelmæssig puls. Endvidere understøtter den nyre- og blærefunktionen og fremmer udskillelsen af belastende urinsyre.

Gotu Kola (Herba hydrocotyle asiatica)

Gotu Kola er en traditionel lægeplante i Indien, men forekommer desuden på Ceylon, i Pakistan, Sydafrika og tropisk Sydamerika. Dens indholdsstoffer omfatter hydrocotylin (alkaloid), asiatsyre, atiacosid (glykosid), oxyasiaticosid (saponin), æter, fed olie, harpiks, centoinsyre, centellinsyre, madecassosid og andre glykosider (saponiner).

Denne gamle lægeplante styrker gennemblødningen og virker blodrensende og betændelseshæmmende. Moderne undersøgelser bekræfter en positiv virkning på et svagt kredsløb i benene. Gotu Cola virker desuden på hjernevævet og betragtes i Østen som effektiv til styrkelse af hukommelsen og de intellektuelle funktioner.

Fussi te forhandles i 350 og 700 g af Natur-Drogeriet A/S.

Kan drikkes varm eller kold i vand/mælk eller anden væske, eventuelt sødet med honning. Men indtag ikke Fussi te for nær sengetid – du skal jo ikke være alt for kvik, når du skal sove!

Gotu Kola, som også indgår i Fussi te, giver energien et boost

Læs også
Opkvikkende drikke med Fussi Te og Guarana
Guarana – ren energi fra den brasilianske jungle
Gotu-Kola virker – selv på elefanter
Gotu Kola mod Alzheimers
Hold dig vågen med proteiner
Unik Spirulina – et sandt energilager