Calcium

Calcium kan nedsætte optagelsen af stofskiftehormon

Calciumkarbonat anvendes ofte til at forebygge knogleskørhed, som er hyppig hos kvinder efter overgangsalderen. Det er for lavt stofskifte også. En undersøgelse har vist, at tilskud af calciumkarbonat kan nedsætte optagelsen af stofskiftehormonet levothyroxin (Eltroxin R), der er det mest benyttede til mennesker med for lavt stofskifte.

Forskerne undersøgte virkningen af indtagelse af calciumkarbonat hos 20 mænd og kvinder, der var i stabil behandling med levothyroxin på grund af for lavt stofskifte. Efter måling af stofskiftehormon i blodet fik hver deltager 1200 mg calciumkarbonat dagligt på tom mave sammen med levothyroxin. Efter tre måneder blev stofskiftehormonet igen målt og forsøget standset. To måneder senere måltes stofskiftehormonet igen.

Det viste sig, at det frie stofskiftehormon faldt klart i perioden med kalkindtagelse og steg igen efter forsøgets afslutning. Det hormon, der styrer dannelsen af stofskiftehormon i skjoldbruskkirtlen, TSH, steg klart i perioden med kalktilskud og faldt, når deltagerne holdt op med kalktilskuddet. Studier har vist, at calciumkarbonat binder stofskiftehormon i surt miljø, som fx i mavesækken.

Læs også
Calcium – din krops vigtigste mineral
Calciummangel sat i forbindelse med overvægt
Kalk + Magnesium: Et af fremtidens vigtigste kosttilskud
Magnesiummangel og stofskiftesyndrom X
B12-vitamin beskytter hjernen
Ragnar Berg: Calciumstofskiftet – et samspil med andre stoffer

Kilde
JAMA 7. juni 2000