Krom

Kromunderskud kan øge risikoen for hjerteanfald

Et lavt indhold af mineralet krom er sat i forbindelse med en øget risiko for hjerteanfald hos mænd og understøtter dermed den rolle, nærings­stoffet spiller for et sundt hjerte. Indtagelse af krom har vist sig at kunne øge insulinfølsomheden og glukosetoleransen og bedre for­holdet mellem HDL- og LDL-kolesterol – alt sammen faktorer, som er gavnlig for hjertet. Men de epidemiologiske beviser på sammenhængen mellem krom og kredsløbssygdomme er meget begræn­sede, lyder det fra forskningsrapportens forfattere fra Johns Hopkins University.

De målte kromindholdet i tånegle fra 684 mænd, som tidligere havde haft myocardie-infarkt. Pati­enterne blev rekrutteret fra hospitaler i otte europæiske lande og Israel. Tånegle giver en indikation af kromstatus over et længere forløb.

Sammenlignet med kontrolgruppen, som bestod af mænd, der aldrig havde haft et hjerteanfald, hav­de forsøgsgruppen et lavere indhold af krom: 1,10 µg/g i gennemsnit mod 1,30 µg/g, svarende til 15 % lavere. “Koncentrationen af krom i tåneglene havde en omvendt proportional sammenhæng med risikoen for et første myocardie-infarkt hos mænd”, skriver forskerne.

Læs også
Krom: Hvorfor er det et vigtigt næringsstof?
Insulinresistens kan mindskes med krom og vitaminer
Sådan holder du kredsløbet sundt
Krom til mænd med både hjertesygdom og diabetes
Krom og vægttab
Kanel og krom er godt for blodsukkeret
Let motion efter hjerteanfald
Multivitaminer medvirker til at forebygge hjerteanfald

Kilde
American Journal of Epidemiology, bd. 162, udg. 2, s. 157-64.