Sport og motion

Husk fedtstofferne, hvis du dyrker sport på højt niveau

Diætister og idrætslæger anbefaler: Dyrker du sport på højt niveau, har din krop hårdt brug for sunde fedtstoffer til at holde dig på toppen.

Amerikanske diætister og idrætslæger anbefaler sportsfolk at sørge for at få tilstrækkeligt med fedtstoffer. Spiser man for lidt fedt, kan det nemlig forringe præstationsevnen. Hidtil har man lagt størst vægt på kulhydraterne, og det har helt overskygget budskabet om, at fedt også er nødvendigt. Tilstrækkeligt med fedt af den rigtige kvalitet til sportsfolk har tre vigtige funktioner:

  1. Du får tilført de livsvigtige omega-6 og omega-3 flerumættede fedtsyrer. De skal bl.a. bruges til at producere prostaglandiner, som får muskel- og overbelastningsskader til at hele hurtigere.
  2. Optagelsen af fedtopløselige vitaminer sikres, fordi A-, D-, E- og K-vitaminer kun kan optages, hvis måltidet indeholder en vis mængde fedt. Hvis man kun spiser vitaminerne (fx fra vitaminpiller) uden tilstrækkeligt fedt, så ryger de lige igennem systemet uden at gøre gavn.
  3. Energiomsætningen holdes i balance ved hjælp af fedt. Fedt er det mest energitætte næringsstof, og hvis sportsfolk spiser for lidt fedt, kan det give en negativ energibalance, dvs. at energiforbruget ved træningen er højere end energiindtaget fra kosten. Og energibalancen er vigtig, hvis kroppen skal udnytte kostens proteinindhold optimalt til reparation og vækst af muskulaturen, så du kommer dig hurtigere efter træningen.

Kilde
Journal of the American Dietetic Association.