Vitaminer & Mineraler

Multivitaminer evalueret for virkninger på humør og velvære

En undersøgelse tyder på, at multivitamin tilskud kan reducere stress og fysisk træthed, men kan mangle effekt på den samlede stemning.

Vitaminer og mineraler er vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for til at vokse, udvikle sig og fungere normalt. Med få undtagelser kan vitaminer ikke optages af den menneskelige krop og skal hentes fra fødevarer eller kosttilskud. Multivitaminer som kosttilskud kan indeholde en bred vifte af vitaminer og mineraler. Multivitamin-kosttilskud er beregnet til at give personer de rette mængder og typer af vitaminer og mineraler næringsstoffer, som kroppen har brug for. Supplerende multivitaminer kan gavne personer, der ikke får nok vitaminer og mineraler fra maden, samt
folk, der har svært ved at optage næringsstoffer fra fødevarer.

Der er 13 vigtige vitaminer, som kroppen har brug for: vitaminerne A, C, D, E og K, samt B-vitaminkomplekset (folsyre, niacin, pantotensyre, biotin, B1-, B2, B6- og B12-vitamin). Vitaminerne har en bred vifte af funktioner i kroppen. Fx er C-vitamin nødvendigt for at danne kollagen i knogler, brusk, muskel og blodkar, og det hjælper kroppen med at optage jern.

Nogle vitaminer, såsom A og E, er antioxidanter. Antioxidanter er molekyler, der arbejder med at forebygge skader, der opstår i celler og kropsvæv på grund af både normale kropslige processer og eksponering for nogle kemikalier. Antioxidanter virker ved at forhindre eller forsinke oxidation af DNA og proteiner.

l en nylig undersøgelse fik 138 raske voksne en multivitamintablet med høje niveauer af B-vitaminer eller placebo dagligt i 16 uger. Modforanstaltninger, herunder brugerdefinerede visuelle analoge skalaer, blev administreret ved begyndelsen af undersøgelsen, og igen i uge 8 og 16. Ændringer i visuel analog skalareaktion på en multi-tasking ramme blev også evalueret.

Forskerne fandt, at der manglede signifikant virkning af multivitamintilskud på humørmålinger. Deltagernes vurderinger, der blev indsamlet efter tilskud, resulterede i signifikant nedsat fysisk træthed, angst og stress for personer i multivitamin-gruppen sammenlignet med placebo. Men forfatterne bemærkede, at der var en tendens til øget stress for mandlige deltagere efter 16 uger.

Veldesignede kliniske forsøg i større skala er nødvendige for yderligere at evaluere disse resultater. Eksperterne er uenige om, hvorvidt multivitaminer er nødvendige, hvis en person er sund og spiser en velafbalanceret kost. Den menneskelige krop har en begrænset evne til at bruge vitaminer i sine stofskifteaktiviteter. Når vitaminer forbruges ud over kroppens normale behov, kan de have stoflignende virkninger og kan også påvirke effektiviteten af almindelige medicinske behandlinger. Enkeltpersoner bør konsultere kvalificeret sundhedspersonale, før der træffes beslutninger om brug af multivitaminer. De anbefalede daglige mængder af vitaminer varierer afhængigt af flere faktorer, herunder en persons alder, køn, generelle sundhed, solpåvirkning og spisevaner.

Læs også
Multivitaminer påvirker dit humør og dit velbefindende
Maximum: Danmarks bedste kostforsikring
Næringsstofmangel i befolkningen
Multivitaminer/mineraler øger vigtige næringsstoffer hos ældre
Multivitaminer før og under graviditeten
Multivitaminer giver ældre bedre knogler
Multivitaminer medvirker til at mindske risikoen for kræft
Bamse Bomstærk – multivitaminer/mineraler til dit barn

Kilde
Pipingas A, Camfield DA, Stough C et al. The effects of multivitamin supplementation on mood and general well-being in healthy young adults. A laboratory and at-home mobile phone assessment. Appetite. 2013, 69C:123-136.