Sport og motion

Sportsskader: Styrk dine knæ med Brusk Lenk

Når mænd dyrker sport, er det knæet, der er mest udsat for skader. Rekorden i knæskader har fodboldspillere, ifølge analyser fra de østrigske forskere dr. L. Kainz og dr. K. Brezina. Mod et hårdt spark med fodboldstøvlen kan selv ikke den stærkeste menisk holde stand. Og hyppigt går det i zigzag hen over grønsværen, og det kan give vridskader i knæleddet.

Lidt længere nede ad listen over de uheldige finder vi skiløberne. Man skal være forberedt på muskeloverrivninger, forstuvninger, flænger i menisken og ledbåndsskader, når man oplever uheld under styrtløb. Men også ved sport i skolen beskadiger drengene oftere og oftere knæet. Hos 324 ud af 1.484 sportsfolk fra Wien, som blev behandlet for knæskader, fandt man ud af, at de allerede havde en tidligere skade eller forstadier til skader.

Sportsfolk bør få undersøgt knæet fra tid til anden. Intensiv træning og forkert gang kan forandre knæets stilling. Knæskallen kan derved komme til at sidde i en forkert stilling. Ortopæden dr. H. Timm fra Lübeck taler om “skæve knæ”. Når knæet fastholdes i en forkert stilling, kan man lettere få skader. Og det sker ofte, når man får et kraftigt slag på knæskallen.

I Sydeuropa er der mange sportsudøvere med risiko for ledbåndsskader, der anvender kollagenpulver – et stof, som styrker hele knækonstruktionen, således at den kan klare en større belastning.

Læs også
Knæleddet – et af kroppens problemområder
Knæproblemer: Sådan får du knæet i form igen
Unge sportspiger skal passe på deres knæ
Meniskskader
Brusk Lenk gør leddene stærkere
Brusk Lenk forbedrer bevægeligheden i knæet ved slidgigt
Zinkmangel blandt sportskvinder