Naturmidler Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Stevia og steviosid – uskadelige sødemidler?

Igennem århundreder er stevia blevet anvendt som te med en intensiv, naturlig sød smag. Dette skyldes indholdet af steviosid – et naturstof, der er nært beslægtet med sukker. Steviosidindholdet i de tørrede teblade ligger på 6-6,5 %.

I mange lande anvendes steviosid desuden rent som naturligt sødestof. Det gælder specielt Japan, hvor man foretrækker steviosid, fordi det anses for at være sundere end almindelige sødestoffer. Der kendes p.t. ikke til skadevirkninger ved hverken stevia eller steviosid. Rygter om en formodet kræftrisiko ved anvendelse af stevia savner ethvert videnskabeligt grundlag. Ydermere peger Verdenssundhedsorganisationen WHO nu på stevia som et sødestof, der er værd at anbefale.

Rent steviosid søder 300 gange så meget som almindeligt husholdningssukker.

Stevia indeholder desuden mange værdifulde stoffer, som er gode for vores generelle helbred: Mineraler, sporelementer og et endnu ikke identificeret antioxidant sekundært plantestof, som sandsynligvis tilhører gruppen af flavonoider og dermed minder om indholdsstofferne i grøn te. På grund af dette antioxidante stof kan man gå ud fra, at stevia-te har en kræftbeskyttende virkning i lighed med den, der tilskrives grøn te.

Kilde
RÖMPP: Lexikon Lebensmittelchemie, Stuttgart 1995.