Folkesundhed Kosttilskud Urter og krydderier

Tanacin – naturens værn mod migræne

Migræne og regelmæssigt tilbagevendende hovedpine er mange menneskers svøbe: mere eller mindre langvarige anfald af voldsomme hovedsmerter, ledsaget af synsforstyrrelser og eventuelt kvalme og opkastninger forvandler deres dage og nætter til mareridt og sætter dem ude af stand til at arbejde eller i det hele taget fungere normalt. Mulighederne for behandling er som bekendt begrænsede og varierer desuden betragteligt fra patient til patient. Derfor er forskerne til stadighed på jagt efter nye og bedre medikamenter til lindring og behandling af disse lidelser.

I de senere år har engelske forskere fokuseret på planten Tanacetum parthenium, i Danmark kaldet tanacin, i England kendt som Feverfew”, fordi den traditionelt er blevet anvendt som febersænkende droge. I det hele taget er planten en gammel kending inden for folkemedicinen og er allerede omtalt af antikkens og middelalderens læger og urtekyndige. Feverfew er blevet brugt i generationer i England til behandling af hovedpine, smerter og febertilstande, men især mod akut hovedpine og almindeligt ubehag forbundet med menstruationssmerter.

Mange har gode erfaringer med Tanacin mod migræne

Der findes konkrete, videnskabelige beviser på, at  tanacin har en klar positiv virkning på migrænepatienter. En banebrydende undersøgelse foretaget ved afdelingen for farmakologi på King’s College i London omfattede 300 migrænepatienter, der i 2½ år fik ordineret tanacin.  Resultaterne var meget opmuntrende: 70 % rapporterede, at deres anfald var blevet mindre hyppige, mindre smertefulde eller begge dele; de resterende 30 % oplevede ingen forandring. Ikke mindre end 1/3 slap helt af med sygdommen, mens 80 % af dem, der indstillede behandlingen, fik alvorlige tilbagefald. Senere forskning, bl.a. ved den anerkendte City of London Migraines Clinic, har bekræftet disse resultater.

Hvorfor virker tanacin mod migræne og smerter?

Forskernes antagelser går ud på, at de aktive substanser i præparatet hæmmer eller kontrollerer dannelsen af de såkaldte prostaglandiner i kroppen. Prostaglandinerne er involveret i overføringen af smertesymptomer, hvilket tanacin altså er i stand til at modvirke gennem sin regulering af kroppens kemi. Denne virkemekanisme vil ifølge forskerne også kunne forklare den interessante omstændighed, at tanacin kan lindre smerter, der stammer fra leddegigt og slidgigt Nogle brugere af præparatet har desuden berettet om en vis beroligende virkning.

På grundlag af denne viden anbefaler forskerne migrænepatienter og mennesker, der lider af stærke hoved- og gigtsmerter, at anvende tanacin som et forebyggende middel. Præparatets virkning vil vise sig efter ca. 1 måned, men i flere tilfælde må behandlingen fortsættes endnu længere for at opnå resultat. Nogle mennesker vil ret hurtigt opnå en permanent bedring, mens andre må bruge præparatet som et led i en vedvarende migræneterapi.

Bivirkninger og kontraindikationer

Alvorlige bivirkninger forekommer ikke, men enkelte mennesker (4-5 %) opviser allergiske reaktioner i form af små mundsår. Tanacin bør ikke indtages sammen med alkohol eller af gravide. Urten kan med hensyn til styrke sammenlignes med enebær og malurt, hvor man jo også skal være opmærksom på doseringsmængden. Opstår der ubehagssymptomer, kan kapslen åbnes og indholdet fordeles over dagen, idet man tager 1/3 af drogen til hvert hovedmåltid.

Læs også
Migræne? Så prøv Tanacin
Migrænemedicin med aspartam kan udløse migræne
Kan migræne skyldes bakterier?
B2-vitamin kan måske forebygge migræne
Q10 kan medvirke til at forebygge migræne
Akupunktur virker mod migræne
Japansk Pebermynteolie mod hovedpine
Forbrugererfaring: Tanacin mod migræne

Kilde
E.S. Johnson:  Mims Magazine,  May 15,1983