Forbehold

Helsenyt indsamler viden fra hele verden med håb om, at det er til gavn for folkesundheden. Noget er videnskabelige nyheder, andet er glemt viden eller praktisk erfaring, der stammer fra naturbehandling, naturlægekunst, lægekunst, sundhedsforskning, farmakologi, biokemi og næringsforskning.

Det er vigtigt at understrege, at der til dato ikke findes sikre svar på, hvad der er sund og usundt at spise. Men der er så meget, der tyder på en sammenhæng mellem kost og sundhed, at ret autoritative forskere mener, at der er basis for håndfaste råd om, hvad man skal spise, og hvad man skal gå uden om. Det udmøntes i disse vise ord:

”Det kan ofte være nødvendigt at tage beslutning på grundlag af erkendelser, som er tilstrækkelige til handling, selv om de er utilstrækkelige til at tilfredsstille videnskabsmænd”.

Det blev i 1995 oplyst, at British Library i London abonnerer på ca. 20.000 tidsskrifter af 500.000 eksisterende. Med andre ord: 96 % af alle videnskabelige tidsskrifter læses ikke i England. Biblioteket kan også oplyse, at kun 60 tidsskrifter udlånes over 100 gange. Ét eneste blev udlånt over 382 gange.

Men allerede i 1992 havde videnskaben et andet problem. De videnskabelige artikler bliver mere og mere uforståelige, både for forskere og borgere. John Maddox, redaktør på tidsskriftet Nature, forsvarer sig med, at det er tidsskrifternes ønske at være forståelige, men at forskerne skriver uforståeligt og er mindre optaget af at formidle deres resultater end tidligere. Desuden bliver de mere og mere specialiserede, siger han.

Det er vores håb, at de eksisterende oplysninger engang må bidrage til at udvikle sunde fødevarer, kosttilskud og naturlægemidler. Vi omtaler kun produkter, vi kan stå inde for.

Kosttilskud er understøttende, korrigerende, fordøjelsesnormaliserende og immunstyrkende. Der må ikke forekomme bivirkninger ved den anbefalede daglige dosis, der er anført på præparaterne. Det kan desværre betyde, at brugerne kan neutralisere eller ophæve virkningen af kosttilskud, hvis kost og andre adfærdsvaner ligger langt fra en sund, enkel og naturlig livsførelse. Kosttilskud bør derfor aldrig træde i stedet for en god, bred og varieret kost.

Kosttilskud og naturmedicin erstatter ikke lægekonsultationer/lægemedicin eller anden diagnose for medicinsk rådgivning eller behandling.