Guider – Lyserede/æteriske olier

Det er meget tilrådeligt at begrænse sig til højst tre forskellige lyserende planteolier pr. anvendelse. Meget tit er en enkelt olie tilstrækkelig. Bruges olierne til indtagelse, bør man altid lade sig vejlede af en naturlæge eller aromaterapeut.

Behandlingens varighed
En kurs maksimale længde andrager 4 uger. I de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt med 2-3 uger, ved behandling af en akut tilstand er almindeligvis 1 uge eller mindre passende. Ved hårdnakkede kroniske lidelser holder man en pause på to uger efter hver behandlingsperiode. Man bør ikke anvende lyserende bitterorange- og citrontræolie for længe (se “kroniske forgiftning”).

Akut forgiftning
Meget høje doser (10-20 ml) af bestemte olier kan føre til en ikke-dødelig forgiftning. De olier, man skal passe mest på, er (i faldende rækkefølge efter giftindholdet): Vintergrøn, salvie, anis, timian, fennikel, nellike og kanel. Også kamfer og cedertræ kan regnes til denne kategori. 15 ml olie af amerikansk vintergrøn regnes for dødelig dosis.

Kronisk forgiftning
En for lang anvendelse af bestemte olier i abnormt høje doser kan have en kronisk forgiftning til følge og forårsage degeneration af vævet. Dette gælder de fleste citrusolier, i særlig grad appelsin og citron. Det gælder dog ikke for bergamotolie. Man mener, at safrolindholdet i kamfer- og sassafrasolie ligeledes kan bevirke kronisk forgiftning. Olien fra nellike, terebinthina og eukalyptus virker i meget ringe udstrækning toksisk.

Allergiske reaktioner
Hos nogle mennesker består der (skønt sjældent) en overfølsomhed over for en bestemt olie, og det kan komme til allergiske reaktioner. I disse tilfælde forårsager en normal terapeutisk dosis forgiftningssymptomer. F.eks. kan eukalyptusolie fremkalde allergiske reaktioner i huden og/eller nervesystemet.
Risikoen for allergiske reaktioner er yderst ringe, og der er ingen fare for forgiftning, hvis olierne anvendes i den foreskrevne dosering og ikke længere end den anførte varighedsperiode.

Endnu ringere er risikoen, når olierne bruges udvortes (2-3% fortynding). Men det er dog heller ikke her tilrådeligt at bruge højere koncentrationer over et længere tidsrum. Ved behandling af kroniske tilfælde foretrækker man ofte at anvende de pågældende substanser udvortes i passende fortyndinger. Også her kan det anbefales at begrænse behandlingen til ca. 10 uger, når brugen er daglig. Ved anvendelse én gang om ugen bør kuren ikke vare over 20 uger. Man skal altid forsøge at opnå det ønskede resultat med så små mængder som muligt.

Det store udvalg af lyserende olier forhandles af Natur-Drogeriet A/S – Danmarks ældste naturmiddelfirma. Sortimentet omfatter de i bogen beskrevne olier og forhandles i flasker med 10 og 50 ml i plomberede flasker – din garanti for virksomme lyserende/æteriske olier, samt at der ikke er “lånt” noget til duftprøver!

Med ordet “lyserende” henvises der til, at der er tale om stoffer, der er med til at øge og ændre menneskets udstråling – som også omfatter aura-begrebet (bekræftet gennem Kilian-fotografering) – og dets stofskifteudskillelser. “Lyserende” er også dækkende for det ægte, rene, vitale vibrationsstof, der er kolossalt gennemtrængende i plante- og dyreriget.
Se Basis informs informationsblade nr. 22, 23, 24 for en mere udførlig beskrivelse af produkterne!