Sund kost og livsstil

Fedtfattig og sukkerholdig = hjerterisiko?

Vi hører det ustandselig: “Skær ned på fedtet og spis flere kulhydrater!”

Resultatet er, at flere og flere, som gerne vil spise en kost, der er sund for hjertet, skifter til en kost, der er rig på kulhydrater. Men det har vist sig, at selvom blodets indhold af kolesterol på denne måde falder, så kan blodets indhold af triacylglycerol (et simpelt fedtmolekyle) stige. Hvorfor nu det?

Som et resultat af den moderne “fedtfattige” fødevareteknologi vil produkter, hvis indhold er fedtreduceret, ofte indeholde mere sukker – det er nemlig en billig måde at få mad til at blive mere indbydende og velsmagende, når fedtet er fjernet. Fx kan en fedtfattig yoghurt indeholde ca. 25 g sukker pr. bæger. Fedtfattige søde sager og snacks indeholder også store mængder sukker – med samme begrundelse.

Forskere ved Department of Food Science and Nutrition ved Universitetet i Minnesota har opfundet betegnelsen “kulhydrat-fremkaldt hypertriacylglycerolæmi”. De påviser – på en meget fascinerende måde – hvordan det offentliges kostråd, som fremsættes i bedste mening, ofte kan føre til andre problemer. I dette tilfælde kan man spørge sig selv, om en kulhydratrig kost bidrager til en stigning i blodfedtniveauet. Hvis det er tilfældet, er det i høj grad en faktor, som medvirker til at øge risikoen for hjertesygdom.

Læs også
Kan man blive sukker-afhængig?
Vi spiser mere og mere sukker – vi ved det bare ikke
Få kulhydrater slanker lige så meget som fedtfattig kost
Light-produkter får os til at spise mere
Light-sodavand øger risikoen for hjerteanfald og hjerneblødning
Højt blodtryk og stort sukkerforbrug er en farlig blanding

Kilde
Am J Clin Nutr, 2000, 71:2, 412-33.