Sund kost og livsstil Vitaminer & Mineraler

Varieret kost er ikke nok – og det er en enkelt vitaminpille heller ikke

I de seneste år er vi ofte blevet advaret mod at tage kosttilskud, vitaminer, mineraler osv. Den sædvanlige besked har været, at vi får tilstrækkeligt med disse ting i en varieret kost. Heldigvis er befolkningen efterhånden blevet tonedøv over for disse udsagn, og noget tyder på at befolkningens sunde fornuft har ret.

Det lader til, at der er en særdeles stor sundhedsgevinst ved at tage et bredt spektrum af vitaminer, mineraler og mange andre tilskud.

Et interessant studie foretaget af en række forskere fra Berkeley University i Californien var det første af sin art, hvor man på en gruppe mennesker med et meget stort vitaminforbrug målte sundhedsparametre, som er almindeligt anerkendt som risikofaktorer. Samtlige parametre viste værdier, som enhver læge må tolke som lavere risiko for sygdom i den gruppe, der havde det største vitaminforbrug.

I studiet var der tre hovedgrupper:

  • Den første gruppe (602 personer) fik ingen tilskud til kosten
  • Den anden (176) fik en enkelt vitaminpille hver dag
  • Den tredje bestod af 278 storforbrugere i mindst 20 år af en lang række tilskud.

Det hurtige budskab fra denne undersøgelse er, at den gruppe, som fik en lang række forskellige kosttilskud hver dag, var langt den sundeste gruppe, målt ved en række biomarkører for livsstilssygdomme som fx homocystein, CRP, HDL-kolesterol, triglycerider, LDL-kolesterol, ferritin, blodsukker og blodtryk, ligesom storforbrugerne subjektivt vurderede deres generelle helbredstilstand klart bedre end de to andre grupper. Der blev også taget blodprøver, som målte, om de indtagne kosttilskud nu også blev optaget i kroppen, og der blev justeret for forskelle på alder, køn, socioøkonomisk status, uddannelse, BMI og lignende.

Over 50 % af storforbrugerne indtog bl.a. et multivitamin-mineral, vitaminerne B, C, D, E og betacaroten samt EPA, lechitin, coenzym Q10, flavanoider og meget andet. Mange kvinder tog ekstra GLA og probiotika, og mange mænd tog zink, hvidløg, savpalme og sojaprotein.

Resultaterne var slående

Til trods for at man har målt en rabiat gruppe storforbrugere, som har taget virkelig mange kosttilskud igennem 20 år, og sammenlignet med de, som blot tager en enkelt multivitamin eller intet andet end “en varieret kost”, så var der ingen bivirkninger af dette meget store forbrug af kosttilskud.

Og her skal vi endda huske på, at i USA er doseringen af vitaminer og mineraler mangefold større end i Danmark, hvorfor mange af disse vitamin-doser faktisk ikke var i kosttilskudsdoser, men i lægemiddeldoser. Alligevel var der ikke rapporteret bivirkninger. Derimod var der en slående forskel i de parametre, som sædvanligvis anvendes af lægevidenskaben til at estimere en risikoprofil. Der var et fald i CRP (en inflammations-parameter, som forbindes med risiko for bl.a. blodprop i hjertet), bedring i forholdet mellem total-kolesterol og HDL-kolesterol, fald i homocystein, triglycerider, blodsukker, blodtryk og ferritin.

Da C-vitamin ofte skældes ud for at øge optagelsen af jern, er det interessant, at jerndepoterne, målt ved ferritin, var lavere i den gruppe, der tog mest C-vitamin. For danske læsere vil det også være interessant at bemærke, at i gruppen af storforbrugere var E-vitamin-koncentrationen dobbelt så høj og betacaroten-koncentrationen tre gange så høj som hos ikke-brugere. Her i Danmark er dette tidligere blevet betragtet som risikofaktorer, men det er der altså ikke belæg for mere, snarere tværtimod.

Det er ligeledes ganske pudsigt, at det var storforbrugerne af kosttilskud, som subjektivt bedømte deres helbred bedst, til trods for at denne gruppe var ældre end ikke-brugerne. Oftest er det jo vitamin-nihilisterne, som “ikke kunne drømme om at tage vitaminer”, som siger, at de har det aldeles fremragende. Men sådan er det reelle billede altså ikke, når man undersøger det seriøst på en større gruppe.

Ikke blot har dette studie dokumenteret nytteværdien på helbredet ved at tage et bredt spektrum af tilskud til kosten, men også, at det er ganske sikkert at indtage et så stort tilskud igennem 20 år, – ja ligefrem overordentlig gavnligt. Den gruppe, som i gennemsnit havde taget 17 forskellige kosttilskud igennem 20 år, havde en betydeligt bedre sundhedstilstand og risikoprofil, end den gruppe der blot havde taget en enkelt multivitaminpille og endnu bedre end den gruppe, som slet ikke havde taget noget tilskud til kosten.

Studiet siger ikke hermed, at det er nødvendigt at tage 17 forskellige kosttilskud, for at bevare et godt helbred, men det rammer en solid pæl igennem de fundamentalistiske dommedagsprofetier, som har advaret befolkningen om faren ved langtidsindtagelse af store mængder kosttilskud, vitaminer og mineraler.

Læs også
Fakta om vitaminer og mineraler
En vitaminpille om dagen mindsker måske kognitiv svækkelse
Multivitaminer: Fundamentet for et godt helbred
Multivitaminer virker på hele din krop og din helse
Godt at vide om mineraler
Generation 65+ – sund med målrettet kost?
Maximum: Danmarks bedste kostforsikring
Bamse Bomstærk – multivitaminer/mineraler til dit barn

Kilde
Block G et al. Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: a cross-sectional study. Nutrition Journal 2007, 6:30 doi:10.1186/1475-2891-6-30
http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-6-30.pdf