C-vitamin E-vitamin Vitaminlignende stoffer

Carotenoider – solskærmen

De er en af naturens geniale opfindelser, anses for immunvidundere og det naturlige hudbeskyttelsesmidler nr. 1: Carotenoiderne. Disse mikrostoffer bekæmper utrætteligt i vores immunsystem sygdomsfremkaldere og sørger for, at vores hud holder sig ung, smuk og glat.

Mange carotenoider er forløbere til det fedtopløselige vitamin A (såkaldte provitaminer). De findes udelukkende i planter. Kun mennesker og dyr er i stand til at danne det livsvigtige vitamin af disse forløbere.

Nogle carotenoider er farvestoffer, som giver planterne deres vidunderlige farver, fx tomaternes herlige røde farve, den mættede gule farve i majs eller safran, gulerøddernes lysende orange. Også den appetitvækkende røde og lyserøde farve i laks og hummer skyldes en stor koncentration af carotenoider. Men naturen har ikke “opfundet” disse herlige farver af forfængelighed, men af én bestemt grund: Stofferne virker som en slags solskærm for plantecellerne. De beskytter cellerne mod de ødelæggende, frie radikaler. Disse aggressive substanser, der opstår gennem sollyset, forsøger at brænde plantecellerne af. Det ville de have held til, hvis carotenoiderne ikke fandtes.

Hvad carotenoiderne udretter i planterne, formår de også at gøre i de menneskelige celler. De beskytter dem mod angreb fra de frie radikaler, som især opstår under solbadning. Den, der vil nyde ferien uden problemer, bør derfor allerede tre måneder før ferien sørge for en rigelig tilførsel af carotenoider. For at beskytte de menneskelige celler behøver vores krop dagligt 6-30 mg.

Rige på dette virkestof er frem for alt frugt og grønt med kraftigt gult, orangefarvet kød (abrikos, mango, gulerødder) og grønne bladgrønsager. Men vores krop får kun den anbefalede mængde carotenoider, hvis vi hver dag spiser rigeligt gulerødder, spinat, græskar osv. I perioder med stor belastning, fx under stærk solpåvirkning, har kroppen brug for en større mængde som beskyttelsesskjold, hvad der kun vanskeligt kan tilføres gennem kosten. I dette tilfælde hjælper vitamin-præparater med naturlige carotenoider. Særligt effektiv har en kombination af C- og E-vitamin og carotenoider vist sig at være.

Læs også
Solskoldning – hvad er det, og hvad kan man gøre?
Naturlig solskærmende kur til din hud
Betacaroten giver effektiv beskyttelse mod solskoldning
Carotenoider og E-vitamin – din indvendige solbeskyttelse
C-vitamin – hvad skal jeg med det?
Carotenoider – hudens forsvar
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler