Folkesundhed Kredsløb Sund kost og livsstil

Antioxidanter giver sunde arterier

En artikel i Nutrition and Metabolism beskriver resultaterne af et forsøg, der har påvist, at tilskud af fire antioxidanter øger elasticiteten, forbedrer HDL-kolesteroltallet og reducerer hæmoglobin A1c hos mænd og kvinder, der er i risikogruppen for udvikling af kredsløbssygdomme.

Reuven Zimlichman og hans kolleger rekrutterede 70 patienter, som opfyldte mindst to af følgende risikofaktorer: Forhøjet blodtryk, diabetes, lavt HDL-kolesterolspejl eller rygning. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i grupper, der fik et tilskud af C-vitamin, E-vitamin, selen og coenzym Q10 eller placebo over en periode på seks måneder.

HDL-kolesteroltallet blev øget, og blodtryk og HbA1c blev reduceret i forhold til værdierne ved forsøgets start i den gruppe, der fik antioxidanter, mens værdierne ikke ændrede sig hos placebo-gruppens medlemmer. Elasticiteten i arterierne blev også forbedret i antioxidant-gruppen.

“Resultaterne af nærværende forsøg retfærdiggør en undersøgelse af den generelle kliniske effekt af antioxidantbehandling til patienter med flere risikofaktorer for kredsløbssygdomme”, konkluderer dr. Zimlichman.

Læs også
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
Sådan holder du kredsløbet sundt
Kredsløbet: Sund og rask resten af livet
Kredsløbet: Latter er vejen til sundhed
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler