Folkesundhed Kredsløb Sund kost og livsstil

Antioxidanter giver sunde arterier

En artikel i Nutrition and Metabolism beskriver resultaterne af et forsøg, der har påvist, at tilskud af fire antioxidanter øger elasticiteten, forbedrer HDL-kolesteroltallet og reducerer hæmoglobin A1c hos mænd og kvinder, der er i risikogruppen for udvikling af kredsløbssygdomme.

Reuven Zimlichman og hans kolleger rekrutterede 70 patienter, som opfyldte mindst to af følgende risikofaktorer: Forhøjet blodtryk, diabetes, lavt HDL-kolesterolspejl eller rygning. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i grupper, der fik et tilskud af C-vitamin, E-vitamin, selen og coenzym Q10 eller placebo over en periode på seks måneder.

HDL-kolesteroltallet blev øget, og blodtryk og HbA1c blev reduceret i forhold til værdierne ved forsøgets start i den gruppe, der fik antioxidanter, mens værdierne ikke ændrede sig hos placebo-gruppens medlemmer. Elasticiteten i arterierne blev også forbedret i antioxidant-gruppen.

“Resultaterne af nærværende forsøg retfærdiggør en undersøgelse af den generelle kliniske effekt af antioxidantbehandling til patienter med flere risikofaktorer for kredsløbssygdomme”, konkluderer dr. Zimlichman.

Læs også
Antioxidanter i en længere periode giver sundere arterier
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
Sådan holder du kredsløbet sundt
Kredsløbet: Sund og rask resten af livet
Kredsløbet: Latter er vejen til sundhed