D-vitamin Folkesundhed

D-vitaminmangel kan fremskynde problemer med mobiliteten

I og med at D-vitamin er afgørende for stærke muskler, udforskede et team under ledelse af Evelien Sohl fra VU University Medical Center i Holland dets rolle i risikoen for funktionelle begrænsninger blandt aldrende mænd og kvinder.

Forskerne analyserede data indsamlet blandt 1.237 mænd og kvinder i alderen 65-88 år og 725 i alderen 55-65 år. Teamet klassificerede funktionelle begrænsninger, bl.a. problemer med at gå op og ned af trappen, problemer med at klæde sig på og af, besvær med at rejse sig fra og sætte sig i en stol, hygiejneproblemer, evnen til at gå i fem minutter uden hvile og evnen til at bruge transportmidler.

I den ældste gruppe oplevede 56 % mindst én begrænsning – og man kunne fastslå, at D-vitaminmangel havde en signifikant sammenhæng med en forøgelse af de funktionelle begrænsninger efter tre år. I den yngre gruppe havde 30 % mindst én begrænsning, og her gav D-vitaminmangel en forøgelse efter seks år.

Forsøgsrapportens forfattere konkluderer, at “D-vitaminstatus har en sammenhæng med funktionelle begrænsninger blandt personer mellem 55 og 65 og i gruppen på 65 og derover. Den mulige sammenhæng mellem D-vitamin og funktionelle begrænsninger ses efter en kortere opfølgningsperiode for den ældste gruppe sammenlignet med den yngste”.

D-vitaminmangel kan fremskynde problemer med mobilitetenLæs også
D-vitamin kan reducere antallet af faldulykker blandt ældre
D-vitamin giver ældre livskvalitet
Calcium og D-vitamin mindsker knogletab
D-vitaminmangel øger smerterne i gigtramte knæ
Træning kan bremse aldring af muskler
Valleprotein er godt for ældre
Motion og kosttilskud er vejen til livskvalitet for ældre

Kilde
Sohl E et al. Vitamin D Status ls Associated With Functional Limitations and Functional Decline in Older Individuals. JCEM, 2013 jc.2013-1698.