Demens-sygdomme

Antioxidanter efter hjerneblødning mindsker risikoen for demens

En artikel offentliggjort i CNS & Neurological Disorders – Drug Targets tyder på, at indgivelse af antioxidanter efter iskæmisk slagtilfælde måske kan medvirke til at afværge en tilsvarende forøgelse i risikoen for demens, herunder Alzheimers.

”Til dato er der flere og flere beviser for en sammenhæng mellem vaskulære risikofaktorer som forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal eller diabetes mellitus og kognitiv svækkelse og Alzheimers”, bemærker Anamaria Jurcau og Aurel Simion fra University of Oradea. ”Desværre havde en helt enkel reduktion i disse risikofaktorer kun lille indvirkning på omfanget af demenssygdomme. Men disse faktorer øger risikoen for, at en person oplever et slagtilfælde, væsentligt, og slagtilfælde fordobler risikoen for demens”.

Den ødelæggelse af neuroner, der sker op til to uger efter et iskæmisk slagtilfælde, forårsages af igangsætningen af apoptose (programmeret celledød), hvor oxidative iltarter spiller en rolle. Oxidative arter kan kvæles af antioxidante stoffer.

Forsøg viser gode takter for antioxidanter efter hjerneblødning

Et forsøg fra 2019 med flere end 10.000 deltagere viste, at en antioxidant med navnet edaravone givet inden for 48 timer hos patienter med akut iskæmisk slagtilfælde gav en mindsket risiko for at dø på hospitalet og større mobilitet ved udskrivelse. Et andet forsøg, der blev fremlagt på International Stroke Conference 2020, viste, at nerinetid – et molekyle, der sænker den intracellulære nitrogenoxid (en iltart) under iskæmi, forbedrede resultatet hos patienter med iskæmisk slagtilfælde, som undergik fjernelse af en blodprop.

Forskerne mener, at Alzheimers udvikler sig langsomt med alderen og med kendte risikofaktorer, men den stærke iltningsbelastning, der sker i forbindelse med et slagtilfælde, øger hastigheden på demens-udviklingen. Yderligere udforskning af denne hypotese kan måske understøtte antioxidant behandling af akut iskæmisk slagtilfælde, så man udsætter udviklingen af demens.

Læs også
Fakta om demens
C-vitamin mindsker risikoen for hjerneblødning
Antioxidanter nedsætter risikoen for Alzheimers
Betacaroten holder hjernen i form
Hjerneblødning kan skyldes forhøjet homocystein
Homocystein – en overset dræber
Kan C- og E-vitamin sammen modvirke Alzheimers?
Melisse mod Alzheimers?
Antioxidanter nedsætter risikoen for mavekræft

Kilde
www.lifeextension.com/whatshot/2020/7/july-whats-hot-articles