Naturlægemidler

Ægte Venustorn® i forskning og folkemedicin

Hvad er venustorn?

Latinsk navn: Harpagophytum procumbens
Oprindelse: Afrika, specielt Sydafrika
Anvendte del: Rod og rodstængler
Aktive stoffer: Iridoide glykosider (harpagosid, harpagid og procumbine), sukkerstoffer, gummiharpiks og beta-sitosterol

Venustorn har fået sit navn fra plantens store, klolignende frugter, som i nogle tilfælde har kunnet såre og holde fast i kvæg, der har græsset i nærheden. Roden anvendes medicinsk og er med tiden blevet en af de primære former for behandling af gigtsygdomme. I Kalahari-ørkenen og på stepperne i Namibien bruges roden desuden som behandling mod forstoppelse og andre mave-/tarmproblemer på samme måde, som man anvender bitter i vestlige lande.

Fysiologi

To af plantens indholdsstoffer, harpagoside og beta-sitosterol, har betændelseshæmmende egenskaber. Man har fundet frem til, at hel venustorn virker bedre end isoleret harpagosid. Planten har desuden en bitterværdi på 6.000 i forhold til ensian, der er den mest anvendte bitterurt i Vesten.

Aktive egenskaber

Venustorn er blevet anvendt i Afrika og på tyske hospitaler mod sygdomme i lever, galdeblære og nyrer, forgiftninger i lymfesystemet, diabetes, angsttilstande, luftvejsproblemer, blodsygdomme og dårlig fordøjelse.

De fleste kliniske forsøg har vist, at planten har stærkt betændelseshæmmende egenskaber og er ekstremt effektiv mod gigtsygdomme og betændelsestilstande. Ægte Venustorn® kan ifølge forskningen reducere hævelse, lindre smerter og øge bevægeligheden i leddene, samt forbedre det generelle velvære.

British Herbal Pharmacopoea anerkender Ægte Venustorn® som værende betændelseshæmmende, gigthæmmende, smertestillende, beroligende og vanddrivende. Desuden har Ægte Venustorn® vist sig at være effektiv til at behandle dårlig fordøjelse og lidelser forårsaget af dårligt fungerende galdesalte, galdeblære og enterohepatisk kredsløb.

Ægte Venustorn® forhandles i Danmark af Natur-Drogeriet A/S i dåse med 90 eller 360 kapsler – og kan købes hos Matas eller i helsekostforretninger.

Læs også
Ægte Venustorn® – en effektiv detox-droge
Med venustorn til kamp mod gigtsmerter
Fakta om gigtsygdomme
Forbrugererfaring: Ægte Venustorn® fik bugt med gigten
Forbrugererfaring: Venustorn virker mod nyre- og galdesten
Forbrugererfaringer: Mirakelplanten Ægte Venustorn

Kilder
Mowrey D. Guaranteed Potency Herbs. A Compilation of writings on the subject (1990).
Mowrey D. The Scientific Validation of Herbal Medicine. Connorant Books (1989).