Naturmidler

Djævleklorod i forskning og folkemedicin

Hvad er djævleklorod?

Latinsk navn: Harpagophytum procumbens
Oprindelse: Afrika, specielt Sydafrika
Anvendte del: Rod og rodstængler
Aktive stoffer: Iridoide glykosider (harpagosid, harpagid og procumbine), sukkerstoffer, gummiharpiks og beta-sitosterol

Djævleklorod har fået sit navn fra plantens store, klolignende frugter, som i nogle tilfælde har kunnet såre og holde fast i kvæg, der har græsset i nærheden. Roden anvendes medicinsk og er med tiden blevet en af de primære former for behandling af gigtsygdomme. I Kalahari-ørkenen og på stepperne i Namibien bruges roden desuden som behandling mod forstoppelse og andre mave-/tarmproblemer på samme måde, som man anvender bitter i vestlige lande.

Fysiologi

To af plantens indholdsstoffer, harpagoside og beta-sitosterol, har betændelseshæmmende egenskaber. Man har fundet frem til, at hel djævleklorod virker bedre end isoleret harpagosid. Planten har desuden en bitterværdi på 6.000 i forhold til ensian, der er den mest anvendte bitterurt i Vesten.

Aktive egenskaber

Djævleklorod er blevet anvendt i Afrika og på tyske hospitaler mod sygdomme i lever, galdeblære og nyrer, forgiftninger i lymfesystemet, diabetes, angsttilstande, luftvejsproblemer, blodsygdomme og dårlig fordøjelse.

De fleste kliniske forsøg har vist, at planten har stærkt betændelseshæmmende egenskaber og er ekstremt effektiv mod gigtsygdomme og betændelsestilstande. Djævleklorod kan ifølge forskningen reducere hævelse, lindre smerter og øge bevægeligheden i leddene, samt forbedre det generelle velvære.

British Herbal Pharmacopoea anerkender djævleklorod som værende betændelseshæmmende, gigthæmmende, smertestillende, beroligende og vanddrivende. Desuden har djævleklorod vist sig at være effektiv til at behandle dårlig fordøjelse og lidelser forårsaget af dårligt fungerende galdesalte, galdeblære og enterohepatisk kredsløb.

Djævleklorod forhandles i Danmark af Natur-Drogeriet A/S i dåse med 90 kapsler – og kan købes hos Matas eller i helsekostforretninger.

Læs også
Djævleklorod – en effektiv detox-droge
Med djævleklorod til kamp mod gigtsmerter
Fakta om gigtsygdomme
Curcumin er sikkert og effektivt mod slidgigt
Forbrugererfaringer: Mirakelplanten djævleklorod

Kilder
Mowrey D. Guaranteed Potency Herbs. A Compilation of writings on the subject (1990).
Mowrey D. The Scientific Validation of Herbal Medicine. Connorant Books (1989).