Æteriske olier Forkølelse, influenza og andre Infektioner Immunsystem

Forkølelsessår

De kan titte frem når som helst, men der er især om sommeren, at forkølelsessår kan plage os. Efter en lang vinter kan immunforsvaret være for svagt til at bekæmpe de udfordringer, det udsættes for, og ekstra belastning, fx fra øget UV-bestråling fra forårssolen, kan fremkalde forkølelsessår ved læberne eller munden.

Herpes simplex-virus

De røde blæner skyldes herpes simplex virus type 1 (HSV1). Omkring 50 % af alle voksne er bærere af HSV-virus. Mens der stadig er blæner, er forkølelsessåret meget smitsomt og kan spredes i spyt og ved hudkontakt – særligt, hvis der er hul i huden.

Når først man har fået virus ind i kroppen, kan den være latent i årevis. Den bryder som regel ud, når man er træt, stresset og udkørt, og hos nogle kvinder lige før menstruationen. Virus kan også blive udløst af fødevareallergi, fx fødevarer med et højt indhold af arginin (se Kost herunder).

De første symptomer er som regel smerte eller en prikkende fornemmelse omkring munden. Man kan også få feber, ondt i halsen eller hævede kirtler i halsen. Sårene modnes, revner og lækker en klar væske og får derefter sårskorpe. Hvis man ikke gør noget i form af behandling, forsvinder de af sig selv – men det kan tage alt fra nogle dage til flere uger. Med behandling – enten med konventionelle midler eller naturpræparater – kan man som regel få dem til at forsvinde lidt hurtigere. Og endnu mere vigtigt: Man kan lindre smerter og andre symptomer. Med naturpræparater kan man undgå stærke kemikalier (og undgå at bidrage til resistens mod vira).

På langt sigt skal du arbejde med at fremme dit immunsystem. På kort sigt kan du få hurtig lindring ved at duppe med tetræolie.

Urter

Olivir - hurtig hjælp til dit immunsystem

Vandekstrakter af olivenblade påført forkølelsessåret kan virke smertestillende. Du kan også få god hjælp af kapsler med olivenbladsekstrakt. Olivir fra Natur-Drogeriet A/S er et rigtigt godt bud! Salve med Melissa officinalis har også en god virkning.

Du kan også indtage echinacea og hvidløg, som begge vil øge din modstandskraft over for infektion.

Lakrids indeholder store mængder af glycyrrhizinsyre, som har en stærkt antiviral virkning. Der findes videnskabelige beviser for, at lakridsekstrakt påført forkølelsessår kan svække herpes-virus og gøre det mindre aktivt.

Æteriske olier

Æterisk lavendelolieUd over tetræolie er lavendelolie et godt bud på hjælp til heling af forkølelsessår. Kom den rene lavendelolie på huden efter behov. Æteriske olier af isop, timian, ingefær og særligt kamille har også vist sig at have en positiv indvirkning på behandlingen af herpes-virus.

Kost

Endelig kan du grave lidt i, om du lider af fødevareallergi eller er ekstra følsom over for visse fødevarer – det kan nemlig også belaste dit immunforsvar.

Du kan også prøve at begrænse dit indtag af fødevarer med et højt arginin-indhold: Nødder og frø, chokolade, kokos, korn (inkl. hvid og fuldkornshvede), mejeriprodukter, gelatine, kød (både lyst og mørkt kød), skaldyr, havre, majs og sojabønner. Arginin findes også i mindre mængder i ærter, ikke-ristede kornprodukter, hvidløg, løg og ginseng.

Sørg for, at din kost har et højt indhold af kostfibre (ikke hvedeklid) og drik masser af vand, så du får diverse urenheder skyllet ud af kroppen.

Kiss me - helst uden forkølelsessår...!Læs også
Herpes på læberne – sådan hjælper naturen
Tetræolie – et must i dit husapotek
Hvordan bruges de æteriske planteolier?
Kiss Me – navnet siger det hele…
Olivir – et virus- og bakteriedræbende middel
Olivenblade har masser af medicinske egenskaber
Forbrugererfaring: Brottrunk, Urte-Pensil og Olivir mod virusinfektion
Urte-pensil – naturens penicillin
Muno Colostrum og heling af sår og vævsskader
Forbrugererfaring: Cognac mod herpes

Kilder
http://www.jci.org/articles/view/24507