Folkesundhed Kosttilskud

Muno Colostrum og heling af sår og vævsskader

Kombinationen af immunfaktorer og reparationsfaktorer i colostrum er ekstremt værdifuld, når det gælder reparation af beskadiget væv.

Immunfaktorerne er med til at forebygge infektion og gør det muligt for kroppen at fortsætte helingsprocessen. Alle reparationsfaktorerne (EGF, TGF, IGF-1) og mineralerne medvirker til stimulering af celle- og vævsvækst ved at aktivere DNA-dannelsen. De hjælper ved helbredelsen af sår, brandsår, sår efter kirurgiske indgreb og betændelsessygdomme.

Colostrums sårhelende egenskaber har en gavnlig indvirkning på huden, musklerne, brusken, knoglerne og nervecellerne i hele kroppen, fordi stoffet medvirker til at reducere smerter og hævelse og øger mobiliteten og bevægelsesfriheden. Colostrum kan påvirke disse faktorer i positiv retning, specielt efterhånden som aldringsprocessen fører til en reduktion i hormonniveauet og en mindskelse af de reparationsfaktorer, der produceres i kroppen med knogleskørhed og tab af muskelmasse til følge.

Reparationsfaktorer spiller en vigtig rolle for kontrollen med ny knoglevækst og kan stimulere til dannelse af ny knoglevæv, som igen modvirker knogleskørhed.

De mest fremherskende faktorer er dem, der produceres lokalt af osteoblaster, og som findes i knoglerne. De omfatter IGF, FGF, TGF og knogle-morfogenetiske proteiner. En forøgelse af disse faktorer i blodet kan udløse helingsprocessen ved knoglebrud – en proces, som enten forløber langsommere eller slet ikke igangsættes hos ældre mennesker. Det er et omfattende problem, når kroniske sår ikke vil heles. Læger antyder, at vækstfaktorer er vigtige for at fremme sårhelingen. Fremskyndet heling er mulig ved behandling af kvæstelser og sår som følge af kirurgiske indgreb. IGF-1, som findes i colostrum, stimulerer knogle- og muskelvækst og regeneration af nervevæv. Desuden resulterede topisk anvendelse af colostrum på sår i en mere effektiv helingsproces.

Læs også
Muno Colostrum – et naturligt tilskud til vores sundhed
Muno Colostrum: Et svagt immunsystem er roden til alt ondt
Colostrum – det, der skal til for at få et sundt liv
Muno Colostrum og gigtsygdomme
Virkningen af colostrum på cykelrytteres træningsindsats
Muno Colostrum – kosttilskud til atleter
Gelatine – godt for hud, hår, knogler og bindevæv
Activin vindruekerneekstrakt fremmer sårhelingen

Kilder
Dohm Elton et al. IGF-1 Stimulated Glucose Transport. Diabetes, 30. sept. 1990, s. 1028-32
Bhora et al. Journal Surgical Ressource
Skottner, Arrhenius-Nyberg, Kanje, Fryklund. Acta Paediatric Scandinavia, Sverige