Folkesundhed Kosttilskud

Muno Colostrum og heling af sår og vævsskader

Kombinationen af immunfaktorer og reparationsfaktorer i colostrum er ekstremt værdifuld, når det gælder reparation af beskadiget væv.

Immunfaktorerne er med til at forebygge infektion og gør det muligt for kroppen at fortsætte helingsprocessen. Alle reparationsfaktorerne (EGF, TGF, IGF-1) og mineralerne medvirker til stimulering af celle- og vævsvækst ved at aktivere DNA-dannelsen. De hjælper ved helbredelsen af sår, brandsår, sår efter kirurgiske indgreb og betændelsessygdomme.

Colostrums sårhelende egenskaber har en gavnlig indvirkning på huden, musklerne, brusken, knoglerne og nervecellerne i hele kroppen, fordi stoffet medvirker til at reducere smerter og hævelse og øger mobiliteten og bevægelsesfriheden. Colostrum kan påvirke disse faktorer i positiv retning, specielt efterhånden som aldringsprocessen fører til en reduktion i hormonniveauet og en mindskelse af de reparationsfaktorer, der produceres i kroppen med osteoporose og tab af muskelmasse til følge.

Reparationsfaktorer spiller en vigtig rolle for kontrollen med ny knoglevækst og kan stimulere til dannelse af ny knoglevæv, som igen modvirker osteoporose.

De mest fremherskende faktorer er dem, der produceres lokalt af osteoblaster, og som findes i knoglerne. De omfatter IGF, FGF, TGF og knogle-morfogenetiske proteiner. En forøgelse af disse faktorer i blodet kan udløse helingsprocessen ved knoglebrud – en proces, som enten forløber langsommere eller slet ikke igangsættes hos ældre mennesker. Det er et omfattende problem, når kroniske sår ikke vil heles. Læger antyder, at vækstfaktorer er vigtige for at fremme sårhelingen. Fremskyndet heling er mulig ved behandling af kvæstelser og sår som følge af kirurgiske indgreb. IGF-1, som findes i colostrum, stimulerer knogle- og muskelvækst og regeneration af nervevæv. Desuden resulterede topisk anvendelse af colostrum på sår i en mere effektiv helingsproces.

Kilder
Dohm Elton et al. IGF-1 Stimulated Glucose Transport. Diabetes, 30. sept. 1990, s. 1028-32
Bhora et al. Journal Surgical Ressource
Skottner, Arrhenius-Nyberg, Kanje, Fryklund. Acta Paediatric Scandinavia, Sverige