Hjerte-/kredsløbssygdomme Proteiner

Proteintilskud sænker blodtrykket

I en artikel, der er offentliggjort online i Circulation, beskriver Jiang He, MD, PhD, resultaterne af et overkrydsningsforsøg, som har vist, at mælke- og sojaproteintilskud sænker det systoliske blodtryk blandt patienter med let forhøjet blodtryk.

Et forskerteam under ledelse af dr. He inddelte 352 voksne med tidlige stadier af forhøjet blodtryk eller Fase 1 forhøjet blodtryk i grupper, der enten fik 40 g soja- eller mælkeprotein eller et tilskud af raffinerede kulhydrater om dagen i en periode på otte uger, hvorefter fulgte en tre uger lang udvaskningsperiode, hvor ingen fik tilskud. Forsøgsdeltagerne deltog derefter i to yderligere behandlingsfaser, hvor de fik det tilskud, de ikke tidligere havde fået.

Forsøget afslørede en reduktion i det systoliske blodtryk i forbindelse med tilskud af protein, men ikke af kulhydrat. “De forskelle i det systoliske blodtryk, som vi fandt frem til, er små for den enkelte, men de er væsentlige, når man betragter befolkningen som helhed”, lyder det fra dr. He.

Forfatterne bemærker, at forsøgets resultater tyder på, at delvis erstatning af kulhydrater med soja- eller mælkeprotein kan blive en del af en ernæringsmæssig intervention, der skal hjælpe med at forebygge eller behandle forhøjet blodtryk.

Læs også
Ærteprotein kan måske være med til at sænke blodtrykket
Amino-Complex Valleprotein
Hampeprotein – kongen af planteriget
Valleprotein – fantastisk til lidt af hvert
Proteiner – hvilke, hvor mange og hvornår?
Vegetarer har sjældnere forhøjet blodtryk
Vegetabilsk protein giver lavere blodtryk
Spis D-vitamin og hold dit blodtryk nede

Kilde
Circulation, 18. juli 2011.