Olivenolie er en klar nr. 1 i to undersøgelser, som har udforsket forskellige vegetabilske oliers indvirkning på dannelsen af thromber – en medvirkende faktor ved hjertesygdomme – og på risikoprofilen for kredsløbssygdomme.
I den ene af disse undersøgelser fandt danske forskere frem til, at en basalkost indeholdende en del olivenolie kan lette den akut blodpropsdannende eftervirkning af et fedtholdigt måltid. Dette kan være en del af forklaringen på den lave forekomst af iskæmisk hjertesygdom i Middelhavslandene.
Forskerne havde fundet frem til, at forekomsten af iskæmisk hjertesygdom på Kreta var lavere end forventet, når man så på fedtkoncentrationen i blodet på testpersonerne. Man mente, at dette til dels kunne skyldes, at den forholdsvis store mængde olivenolie i kosten havde en gavnlig indvirkning på dannelse af blodpropper.
Så man sammenlignede virkningen af jomfruolivenolie med virkningen af rapsolie og solsikkeolie med hensyn til blodkoaguleringsfaktor VII, som spiller en væsentlig rolle ved dannelsen af blodpropper. I et randomiseret og nøje kontrolleret overkrydsningsforsøg fik 18 sunde, unge mænd en kost, der var beriget med 5 g/MJ (19 % af det totale energiindtag) oliven-, solsikke eller rapsolie i tre uger ad gangen.
På forsøgets sidstedag spiste deltagerne et måltid med et højt fedtindhold (42 % af energien i form af fedt). Man tog både fastende og ikke-fastende blodprøver efter hver tre-ugersperiode. Indholdet af blodkoaguleringsfaktor var lavere efter indtagelse af olivenolie end efter solsikkeolie – nærmere betegnet en nedgang på 18 %. Olivenolie synes også at sænke den maksimale koncentration af FVIIa (med 15 %).
Enkeltumættede fedtsyrer slår fedtfattig kost
I den anden undersøgelse fandt amerikanske forskere frem til, at en kolesterolsænkende kost, som er rig på enkeltumættede fedtsyrer, muligvis er at foretrække frem for en fedtfattig kost på grund af fedtsyrernes indvirkning på risikoprofilen for kredsløbssygdomme.
Mens en fedtfattig kost øger fedtindholdet i blodet og sænker koncentrationen af det “gode” HDL-kolesterol, så øger enkeltumættede fedtsyrer ikke triacylglycerol-niveauet og sænker heller ikke HDL-kolesteroltallet.
Forskerne sammenlignede risikoprofilen for kredsløbssygdomme ved den gængse amerikanske kost med et kolesterolsænkende kostprogram fra American Heart Association/National Cholesterol Education Program Step II og tre kostprogrammer, som alle indeholdt mange enkeltumættede fedtsyrer (hhv. olivenolie, jordnøddeolie, jordnødder/jordnøddesmør).
De fandt frem til, at kostprogrammerne med de mange enkeltumættede fedtsyrer sænkede det samlede kolesteroltal med 10 % og LDL-kolesterol-tallet med 14 %. Triacylglycerol-koncentrationen faldt med 13 % hos de forsøgspersoner, som fulgte disse kostprogrammer, og steg med 11 % ved Step II-programmet i forhold til en “almindelig” kost.
Kostprogrammerne med det høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer sænkede ikke HDL-kolesterol-tallet, mens Step II-programmet sænkede det med 4 % sammenlignet med normalkosten. Og førstnævnte kostprogrammer nedsatte risikoen for kredsløbssygdomme med ca. 25 % (olivenolie), 16 % (jordnøddeolie) og 21 % (jordnødder/jordnøddesmør), mens Step II-programmet reducerede risikoen med 12 %.
Læs også
Hjertesygdom – lidt statistik…
Olivenolie kan reducere risikoen for hjerneblødning
Olivenolie beskytter mod hjerteinfarkt og kræft – og plejer din hud
Hvorfor bliver dit hjerte sygt?
Test dit hjerte
Olivenolie sænker blodtrykket
Kostændring som behandling efter blodprop i hjertet
Kolesterol – sænk dit kolesteroltal på en naturlig måde!
Italiensk minestronesuppe
Kilder
Larsen LF et al. American Journal of Clinical Nutrition, bd. 70, nr. 6, 1999.
Kris-Etherton PM et al. American Journal of Clinical Nutrition, bd. 70, nr. 6, 1999.