Folkesundhed Sund kost og livsstil

Antioxidanter fra kosten kan måske medvirke til at forebygge kræft

Eksperter vurderer, at næsten en tredjedel af alle kræftdødsfald i USA kunne forebygges med kost­ændringer. Forskellige antioxidanter i kosten har vist lovende takter som effektive stoffer mod kræft ved at reducere den iltningsbelastning, der er skyld i udviklingen af mange sygdomme, bl.a. kræft.

En af ændringerne går ud på at spise mere frugt og grønt, som indeholder mange antioxidanter. Flere og flere videnska­belige beviser tyder på, at mange kostfaktorer, alene eller i kombination med traditionelle kemoterapeutiske stoffer, kan forebygge kræftens opståen og spredning – og måske endda behandle syg­domme.

Den reducerede kræftrisiko og manglende toksicitet ved indtagelse af store mængder frugt og grønt tyder på, at specifikke koncentrationer af antioxidante stoffer fra disse kostkilder har en kræftforebyggende virkning uden at have en statistisk signifikant toksicitet.

Denne metaanalyse er en omfattende gennemgang af nøgleresultater fra forsøg med virkningen af kost-antioxidanter som polyfenoler i te, curcumin, genistein (soja-isoflavon), resveratrol, lycopen, gra­natæble og lupeol mod hudkræft og kræft i prostata, bryst, lunger og lever. Forskningen fører også til identifikation af nye målgrupper for kræftmidler.

Læs også
Antioxidanter nedsætter risikoen for mavekræft
Antioxidanter reducerer iltningsbelastningen ved prostatakræft
Plantestoffers synergi gør frugt og grønt sundt
Curcumin har mange helbredende og sundhedsfremmende egenskaber
Alfa-liponsyre: Virksomt mod svampeforgiftning, diabetes og meget andet
Granatæble – et naturmiddel i fortiden og for fremtiden
Antioxidanter kan måske reducere risikoen for bugspytkirtelkræft
Seks myter om kræft
Kræftsygdomme kan være arvelige
Selen og kræftforebyggelse
Har du mere end én diagnose?

Kilde
Afaq F, Mukhtar H. Cancer chemoprevention through dietary antioxidants: progress and promise. Antioxid Redox Signal, 2008;10(3):475-510.