Sund kost og livsstil

Birkesød er kaloriefattig og passer på tænderne

Det er blevet populært at fokusere på at spise kulhydratfattigt, og det har givet gode vilkår for en helt ny generation af forarbejdede madvarer, som netop retter sig mod forbrugere, der har skiftet kostvaner. Sødemidler som Birkesød Xylitol er eksempler på de nyskabende kostfaktorer, som anvendes i kulhydratfattige madretter eller kure.

Hvad er Birkesød Xylitol?

Xylitol er et hvidt, krystallinsk stof, som ligner og smager som sukker. Det findes naturligt i træ, frugter, grønsager – og i menneskekroppen. Birkesød Xylitol bruges oftest som et kaloriefattigt sødemiddel, som ikke nedbryder tændernes emalje. Det er stærkt på vej til at blive en ganske almindelig erstatning for sukker, og på grund af dets unikke egenskaber kan det bruges i mange sammenhænge af både læger og tandlæger.

Birkesød Xylitol smager som sukker, men indeholder 1/3 færre kalorier og er godkendt af både WHO og USAs sundhedsmyndigheder (FDA) som et sikkert tilsætningsstof til fødevarer i begrænsede mængder.

Optagelse

Xylitol tilhører polyol-gruppen af kulhydrater. Det går ofte under betegnelsen “sukkeralkohol”, fordi det i kemisk opbygning ligner både sukker og alkohol. Da stoffet kun optages langsomt og ikke fordøjes fuldstændigt, kan det markedsføres med et kalorieoptag på kun 2,4 kalorier pr. gram.

Birkesød Xylitol indeholder 40 % færre kalorier i forhold til sukker, og dermed er det en glimrende erstatning for sukker i mange af kostprogrammer. Desuden optages xylitollangsomt af kroppen og har dermed et lavt glykæmisk indeks på 7. Til sammenligning har sukker et glykæmisk indeks på 83.

Også godt for tænderne

Udover de fordele, xylitol giver som et sødemiddel i kosten, er stoffet også godt for tænderne. Dets evne til at modvirke nedbrydning af tænderne samt dets søde smag gør det meget velegnet til brug i sukkerfrit tyggegummi, pastiller og mundhygiejneprodukter som fx Birkesød-tyggegummi.

Ved Tokyo Dental College; Chiba Prefecture, Japan, undersøgte man virkningen af xylitol på genopbygningen af mineraler i kunstigt demineraliseret tandemalje og konkluderede, at stoffet kan fremskynde genopbygningen af dybtliggende lag af demineraliseret emalje ved at fremme bevægelse og tilgængelighed af Ca2+ (kalk).

Tyggegummi – en kalorierøver

Tidligere har man, når man har beregnet kalorieforbrug, på det skammeligste forsømt den ‘motion’, der ligger i at tygge – selvom man længe har vidst, at den grundlæggende omsætning hos køer sti­ger med 20 % ved drøvtygning.

For at lukke dette hul i ernæringsvidenskaben bad man syv forsøgsdeltagere om at tygge alminde­ligt tyggegummi i 12 minutter. Ved hjælp af en metronom angav man den ønskede tyggefrekvens på 100 Hz. Målinger viste, at man forbruger 11 kalorier i timen – og det svarer næsten til køernes drøvtygning.

Amerikanske eksperter fra Mayo Clinic regnede sig frem til et praktisk tip ud fra deres resultater: Hvis man regelmæssigt tygger kaloriefrit tyggegummi, er et årligt vægttab på fem kilo et realistisk mål.

Læs også
Birkesød Xylitol – den søde sundhed
Birkesød: Atleternes energikilde?
Birkesød Xylitol mod børns øreproblemer
Tyggegummi mod huller i tænderne
Naturtandlæge: Sunde tænder, sund krop
Historiske betragtninger om mundhygiejne

Kilde
New England Journal of Medicine 1999/341/s. 2100.