Demens-sygdomme Sund kost og livsstil

Visse kostmønstre mindsker risikoen for Alzheimers

En artikel i juni 2010-udgaven af Archives of Neurology beskriver resultaterne fra en gruppe forskere ved Columbia University. En række specifikke fødevarer giver færre tilfælde af Alzheimers, når de indgår som en regelmæssig del af kosten.

Forsøget omfattede 2.148 deltagere rekrutteret i 1992 og 1999 til det såkaldte Washington Heights-Inwood Columbia Aging Project. De gennemgik fysiske og neurologiske undersøgelser lige efter tilmelding og hver 15. måned i gennemsnitligt fire år, hvorefter man  diagnosticerede tilfælde af demens. Fødevareindtag, rapporteret via kostspørgeskemaer i løbet af det forudgående år før den indledende vurdering, blev kategoriseret af forskere til 30 grupper baseret på kostsammensætning.

I løbet af opfølgningsperioden fik 253 deltagere diagnosticeret Alzheimers. Forskerne fandt frem til, at et kostmønster med relativt store mængder salatdressing, nødder, fisk, tomater, fjerkræ, frugt og korsblomstrede, mørkegrønne bladgrønsager, samt små mængder fedtholdige mælkeprodukter, rødt kød og indmad og smør gav en lavere risiko for at udvikle sygdommen. De personer, hvis indtag af disse fødevarer lå blandt de øverste tredjedel, havde 38 % lavere risiko for Alzheimers sammenlignet med dem, hvis indtag lå blandt den nederste tredjedel.

“Der kommer flere og flere epidemiologiske beviser for en sammenhæng mellem kost – en af de miljømæssige faktorer, der er lettest at ændre på – og risikoen for Alzheimers”, skriver Yian Gu, PhD, og hans kolleger. “Således er B12-vitamin og folsyre homocystein-relaterede vitaminer, som måske har en indvirkning på Alzheimers via deres evne til at reducere det cirkulerende homocystein-niveau. E-vitamin kan forebygge Alzheimers via dets stærke antioxiderende virkning, og fedtsyrer kan have en relation til demens og kognitiv funktion gennem åreforkalkning, blodpropper eller inflammation via en virkning på hjernens udvikling og membranfunktion eller via ophobningen af beta-amyloid”.

“Vores resultater støtter yderligere undersøgelse af kombinationsbaseret kost til forebyggelse af dette væsentlige sundhedsproblem for befolkningen”.

Læs også
Generation 65+ – sund med målrettet kost?
Alzheimers kan forebygges med store doser B-vitamin
Alzheimers: Højrisiko-patienter har behov for tilskud af B12-vitamin
Demens: Vitaminmangel øger Alzheimer-risiko
Folsyre kan måske beskytte hjernen mod Alzheimers
Homocystein, folsyre, B6-vitamin og B12-vitamin
B12-vitamin holder dig frisk længere
Alzheimers: Vent ikke på ny medicin – sats på kosttilskud