Proteiner Sport og motion Sund kost og livsstil

Ærteprotein er nyttigt for sportsfolk – og alle andre…

Ærteprotein er en både meget næringsrig og meget letfordøjelig kilde til vegetabilsk protein. Proteinet har masser af sundhedsfremmende egenskaber og er af stor interesse for sportsprodukter – ikke kun på grund af det store indhold af forgrenede aminosyrer, glutaminsyre og arginin, men også fordi det er rigt på lysin.

Men i dag er sportsprodukter ikke længere en lille nicheindustri rettet mod atleter. Efterhånden som kost- og sundhedsvaner i høj grad ændrer folks indkøbsvaner, er sportsprodukter blevet mere og mere attraktive for den almindelige forbruger. I dag efterspørges sikkerhed og naturlighed, og det åbner døren for en bredere brug af vegetabilske proteinkilder, herunder ærter.

Ærteprotein er bemærkelsesværdigt, fordi det er så sikkert og har klart sporbare kilder – og det er hverken genmodificeret eller på listen over større allergener, som kræver mærkning. Desuden er ærteprotein en miljøvenlig kilde til protein og dermed ideel for bæredygtige landbrugsformer.

Personer, der træner regelmæssigt, har et langt højere behov for proteiner. Ærteprotein er en god kilde til fødevarer eller tilskud til brug ved intense udholdenhedsaktiviteter. Den næringsmæssige værdi af et kostprotein er baseret på tre faktorer:

  • Fordøjelighed,
  • indholdet af essentielle aminosyrer og
  • evnen til at tilføre sidste i de nødvendige mængder.

Ærteprotein kan fuldt ud dække en rask persons nitrogenbehov, og kliniske forsøg har vist, at menneskets fordøjelse og optagelse af nitrogen fra ærteprotein er god.

Mega ærteprotein – udvundet af den gule ært (pisum sativum) ved hjælp af en original proces – er meget rent (85 % protein i tørvægt) og velegnet til proteinberigede fødevarer. Isoleret ærteprotein er meget let at fordøje – lettere end ærtemel – og kan i den henseende sammenlignes med de bedste animalske kilder.

Som kilde til gavnlige aminosyrer er ærteproteinindholdet ifølge FAO/WHOs anbefalinger meget tæt på det ideelle for mennesker. Ærteprotein kombineret med kornprodukter er også af interesse, fordi kornsorter som hvede mangler lysin og er rige på svovlaminosyrer, mens grønsager som ærter derimod er rige på lysin og mangler svovlaminosyrer. Kombinationen af disse to former for protein giver derfor en forbedret aminosyreprofil, som er helt i tråd med FAOs anbefalinger.

Indholdet af forgrenede aminosyrer (leucin, isoleucin, valin) i Mega ærteprotein kan sammenlignes med dem, man finder i animalske proteiner. Sådanne aminosyrer gør det muligt at bevare muskelvævet under intens træning. Det høje indhold af arginin medvirker til celledeling (kollagen-dannelse og udvikling af sener). Arginin er også nødvendigt til muskelstofskiftet og er kendt for at kunne medvirke ved vægtkontrol ved at hjælpe med til at vedligeholde muskelmasse og reducere mængden af kropsfedt.

Blandt dets mange sundhedsfremmende egenskaber medvirker lysin (en essentiel aminosyre, som også findes i rigelige mængder i Mega ærteprotein) til at opretholde den korrekte nitrogenbalance i muskelvæv og sunde blodkar. Det spiller desuden en rolle i produktionen af antistoffer, hormoner og enzymer og i de vævsdannende processer. En anden aminosyre, som er særligt nyttig til ernæring og sportsprodukter, er glutamin, som måske spiller en rolle for genopretningen af immunforsvaret under intense belastningsperioder som overtræning.

Aminosyre Nyttig for… Indhold i ærteprotein (i % af aminosyrer)
Lysin Vækst, sunde knogler 7,3
Forgrenede aminosyrer Energistofskifte 18,1
Arginin Fysisk anstrengelse, forebyggelse af kredsløbssygdom 8,7
Glutamin Medvirker til at genoprette nitrogenbalancen efter intens træning 17,2

Læs også
Ærteprotein kan måske være med til at sænke blodtrykket
Ærteprotein – en værdifuld ingrediens i sportsprodukter
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Proteintilskud sænker blodtrykket
Protein: Forskning og udvikling på ernæringsområdet
Collagen-Boost Vegan: Kollagentilskud til vegetarer og veganere
Hvad er glutamin?
Valleprotein – fantastisk til lidt af hvert
Aminosyrer til ældede muskler

Kilde
Gausserés N et al. [15N]-Labeled Pea Flour Protein Nitrogen Exhibits Good Ileal Digestibility and Postprandial Retention in Humans J Nutr 1997, 127:1160-1165.