Sund kost og livsstil

Rejer påvirker dit kolesterolspejl

Rejer er et sikkert hit blandt forretter ved de fleste fester og uformelle sammenkomster. Men er det nu også en god ide at spise, hvis man har forhøjet kolesteroltal?

Rejer har et meget lavt samlet fedtindhold, men indeholder til gengæld meget kolesterol. Der er kun forsket meget lidt i, hvordan personer med forhøjet kolesteroltal reagerer på indtagelse af rejer. Ifølge en undersøgelse fra 1996 med deltagelse af personer med normalt kolesteroltal kan kost, der indeholder mange rejer, hæve LDL-kolesteroltallet – men samtidig stiger HDL-kolesteroltallet endnu mere. Så dermed reduceres forskellen mellem det totale kolesterolindhold og HDL-kolesterolet og mellem LDL- og HDL-kolesterol.

Desuden kan rejer reducere mængden af triglycerider, som er en anden risikofaktor for hjertesygdom. På basis af det, vi ved på nuværende tidspunkt, er beslutningen om at undgå rejer ganske individuel – afhængigt af din kolesterol-profil. Hvis du spiser rejer, så sørg for samtidig at få fødevarer, som er kendt for at kunne sænke kolesteroltallet (fx avocadoer og olivenolie.). Og få målt dit kolesteroltal regelmæssigt, så du med sikkerhed kan følge med i, hvordan rejerne påvirker dig.

Læs også
Kolesterol: 12 måder at sænke det på – naturligt!
Er det nu også kolesterol, der er skyld i hjertesygdomme?
Kolesteroltallet – hvor skal det ligge?
Sådan beskytter du dit helbred mod et aldrende immunforsvar
Hvidløg reducerer mængden af kolesterol og fedt i blodet

Kilde
Melissa Diane Smith, C.N.C. og ernæringsterapeut fra Tucson, Arizona, forfatter til User’s Guide to Preventing and Reversing Diabetes Naturally.