Sund kost og livsstil

Grønsager bremser knogleskørhed

Det er ikke kun calcium og sport, som kan forebygge knogleskørhed (osteoporose), men også grønsager, salat og forskellige krydderier.

I det mindste hos rotter kunne fx løg, porrer, persille, hovedsalat, tomater, agurker og kogt broccoli bremse den aldersbetingede knoglenedbrydelse. Det beretter Roman Mühlbauer fra Berns universitet i Schweiz. Mühlbauers team gav igennem fire uger rotterne et gram tørret løg i foderet. Bagefter var knoglevæggen hos dyrene ca. 15 % tykkere, og tykkelsen af den grovmaskede knoglemasse (substantia spongiosa) steg lige så meget. Derimod havde sojabønner, kartofler, gulerødder, kød og æg ingen indflydelse på knoglenedbrydelsen.

Åbenbart er det vegetabilske virkestoffer, og ikke fx calcium, der er ansvarlig for grønsagernes opbyggende effekt. De schweiziske forskere har allerede identificeret ni forskellige substanser, der udviser en betragtelig aktivitet. Da knoglestofskiftet hos rotter og mennesker ligner hinanden meget, kan mennesker sandsynligvis gøre endnu mere for at modgå knogleskørhed ved at vælge de rigtige levnedsmidler.

Læs også
Forebyg knogleskørhed med frugt, grønt og mælkeprodukter
Knogleskørhed: Forebyggelse og behandling
Grønsagsspisere har stærke knogler
Knogleskørhed i et nyt lys
Multivitaminer giver ældre bedre knogler
Blomkålspolonaise
Sojabrød med grønsager
Forårssuppe