Naturlig støtte til vægttab Sund kost og livsstil

Hvis du SKAL overspise, så vælg kulhydrater frem for fedt…

Kronisk overspisning feder ganske vist, uanset hvor kalorierne kommer fra. Men hvis du kun overspiser af og til, er det helt klart bedst at vælge noget kulhydratrigt og fedtfattigt.

En undersøgelse fra Institut for Fysiologi ved Lausanne Universitet i Schweiz har sammenlignet effekten af overspisning med kulhydrat kontra fedt. Undersøgelsen viste, at overspisning med kulhydrat øger det samlede stofskifte over hele døgnet med 7 %, hvilket er virkelig meget. Overspisning med det samme antal kalorier i form af fedt bevirkede ingen stigning i stofskiftet.

Forskeren fandt også en anden interessant forskel mellem kulhydrat og fedt: Kun kulhydrat fik blodets indhold af hormonet leptin til at stige med hele 28 %. Leptin hjælper med til at holde vægten nede, så det er en slankemæssig fordel, når noget får leptin til at stige. Overspiste kulhydrater bliver derfor i højere grad forbrændt end overspist fedt.

Derudover vil det overskydende kulhydrat, der ikke bliver forbrændt her og nu hovedsagelig blive lagret som glykogen og ikke omdannet til fedt.

Kilde
IJO 2000.24(11):1413-1428.