Naturlig støtte til vægttab

Anthocyaniner viser stort potentiale mod fedme

art-blaabaerEn japansk forsøg viser, at anthocyaniner, antioxidante pigmenter fra frugt og grønt, har en ‘betydelig indvirkning’ på fedtceller og kan dermed anvendes til at forebygge vægtøgning. Både reagensglas- og kliniske eksperimenter har vist, at antioxidanter påvirker fedtcellernes funktion og dermed kan spille en rolle i kampen mod fedme og forebyggelse af stofskiftesyndromet MetS, lyder det i forsøgsrapporten, som er offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Stofskiftesyndrom (MetS) er en lidelse, der er karakteriseret ved central fedme, forhøjet blodtryk og forstyrrelse af glukose- og insulinstofskiftet. Syndromet er sat i forbindelse med øget risiko for både type II-diabetes og sygdomme i hjertets kranspulsårer. 15 % af de voksne europæere menes at være ramt af MetS, mens statistikken for USA siger, at tallet her ligger helt oppe på 32 %. Fedme er fastsat som den største risikofaktor for MetS.

Det nye forsøg har undersøgt virkningen af anthocyaninet cyanidin 3-O-beta-D-glucoside (C3G) både hos mus, der fik en fedtholdig kost, og på menneskelige fedtceller, der fik tilført stoffet. Ifølge forskerne havde mus, der fik en fedtholdig kost og tilskud af C3G-rigt ‘purple corn color’ (FCC, 0,2 %) i 12 uger, havde en signifikant lavere kropsvægt i forhold til dyr, der kun fik den fedtholdige kost (30 % fedt). “FCC i kosten undertrykker desuden klart den forøgelse i vævsvægten, som fremkaldes af en fedtholdig kost. Data tyder på, at FCC i kosten har en signifikant effekt mod fedme”, skriver de.

Reagensglasforsøget omfattede menneskelige præ-adipocytter (celler, som kan stimuleres til at udvikle sig til ‘rigtige’ fedtceller), som fik tilført anthocyaniner i 24 timer. En nedregulering af plasminogen-aktivator hæmmer-1 (PAI-1), der menes at have en sammenhæng med både fedme og type II-diabetes, kunne iagttages efter inkubationen, “og dette tyder på, at reguleringen af PAI-ekspressionen er et af de vigtigste behandlingsmæssige indsatsområder ved stofskiftesygdomme”, lyder det fra forskerne.

“Disse forsøg tyder på, at anthocyaniner har en unik behandlingsmæssig fordel, som regulerer adipocyt-funktionen. Disse resultater giver et biokemisk grundlag for at bruge anthocyaniner, som også kan have stor betydning for forebyggelsen af stofskiftesyndrom”, konkluderer forskerne i forsøgsrapporten.

Anthocyaniner findes i rige mængder i blåbær – eller du kan ‘skyde genvej’ med ActiVin kapsler og Tranebær kapsler fra Natur-Drogeriet A/S, som begge har et højt indhold af det gavnlige stof.

Læs også
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Blåbærrets mange egenskaber
Activin vindruekerneekstrakt – en hjælp, hvis du vil tabe dig
Tranebær: Kan et lille rødt bær virkelig gøre underværker?
Vægttab – nemme råd til et godt resultat
Forbrugererfaring: Body-Heat gav et fantastisk vægttab

Kilde
Regulation of Adipocyte Function by Anthocyanins; Possibility of Preventing the Metabolic Syndrome. Journal of Agricultural and Food Chemistry, bind 56, nr. 3, s. 642-646, doi: 10.1021/jf073113b.