Naturlig støtte til vægttab

Protein og fedtforbrænding

Forskningsresultater viser, at overvægtige har en mindre effektiv fedtforbrænding efter et måltid end tynde mennesker – og her kommer protein ind i billedet.

Beskrivelse af forsøget

Australske forskere undersøgte, om proteinsammensætningen i et måltid påvirker denne vægtrelaterede forskel i evnen til at forbrænde fedt. De fandt frem til, at overvægtige mænd og kvinder forbrænder mere fedt efter måltidet, når de indtager en proteinrig morgenmad og frokost, i forhold til den forbrænding, de opnår ved at spise måltider med et lavt proteinindhold. Det betyder, at den ekstra protein synes at regulere det ‘underskud’ på fedtforbrændingen, man ser hos overvægtige.

Valleprotein kan understøtte din fedtforbrænding“Vores forskningsresultater tyder på, at personer med et øget fedtindhold i kroppen er bedre til at forbrænde fedt efter et proteinrigt måltid i forhold til personer med et lavere fedtindhold i kroppen”, siger forskningsleder dr. Marijka Batterham fra University of Wollongong i New South Wales til Reuters Health.

En række tidligere forsøg har antydet, at en proteinrig kost kan lette vægttab. Dette skyldes til dels, at protein undertrykker appetitten bedre end fedt eller kulhydrater, mener man. I det her omtalte forsøg indgik ikke en analyse af vægttabet. Derfor er det ikke muligt at udtale sig om, hvorvidt den øgede fedtforbrænding, man iagttog hos de overvægtige deltagere, også medfører en reduktion i kropsvægten over tid, siger Batterham.

Resultaterne

Resultaterne, som er offentliggjort i tidsskriftet Nutrition & Dietetics, er baseret på 18 voksne, hvis stofskifte efter måltiderne blev testet på tre separate dage. Gennemsnitsalderen lå på 40 år, og otte deltagere var overvægtige, mens seks var normalvægtige og fire svært overvægtige.

På dag 1 fik deltagerne en “kontrol”-morgenmad og -frokost bestående af 58 % kulhydrater og 14 % protein. De andre to forsøgsdage var måltiderne mere afbalancerede med 1/3 af kalorierne fra protein, 1/3 fra fedt og 1/3 fra kulhydrater.

I de otte timer, der fulgte efter indtagelse kontrolmåltiderne, kunne forskerne iagttage, at de overvægtige og svært overvægtige deltagere forbrændte mindre fedt end deres tyndere modparter. Men denne forskel blev udlignet, når deltagerne fik et mere proteinrigt måltid. De proteinrige måltider indeholdt fedtfattige mælkeprodukter, magert kød og æg samt brød og grønsager som kulhydratkilder. Batterham fortæller videre, at hun og hendes kolleger nu er i gang med at undersøge, om vegetariske proteinkilder har en lignende indvirkning på overvægtige voksnes fedtforbrænding.

Sojaprotein kan understøtte din fedtforbrændingLæs også
Amino-Complex Valleprotein
Valleprotein hjælper dig til at holde vægten – uden afsavn
Fedtforbrændingen – hvad understøtter den?
Body Kraft styrker og giver øget fedtforbrænding
Ærteprotein – en værdifuld ingrediens i sportsprodukter
Hampeprotein til mor, far og barn
Spis mere protein – og tab dig!
Frådseri med god samvittighed