Naturlig støtte til vægttab Sund kost og livsstil

Kartoffelkur: Hver dag et halvt kilo tyndere…

Begrebet Kartoffelkur husker de danskere, der er født før 1980. I 1986 indførte den danske regering nemlig restriktioner, der skulle sænke danskernes forbrug og mindske vores gæld til udlandet. I vores dage handler Kartoffekur om noget helt andet – vægttab!

Kaloriemæssigt set…

Kalorietabellerne taler entydigt imod kartoffelmodstanderne. Således er der

 • 390 kalorier i 100 gram pasta
 • 368 kalorier i 100 gram ris
 • 341 kalorier i 100 gram hvide bønner
 • 241 kalorier i 100 gram hvidt brød
 • 87 kalorier i 100 gram kartofler.

Der findes mennesker, som er kede af det dårlige ry, kartoflerne har fået på sig. I første omgang selvfølgelig kartoffelavlerne. Og dernæst også læger og ernæringseksperter, for de mener nu, at kartoflen er tæt på at være det ideelle middel, hvis du vil tabe dig. Dr. Walther Zimmermann, cheflæge ved Krankenhauses für Naturheilwesen i München, har påvist teorien gennem mange forsøg. Han anser ‘kartoffelkuren’ for at være en af de sundeste og mest effektive metoder til at slippe af med de overflødige kilo.

Hvad gør kartofler så sunde?

Hvad de fleste af os ikke ved, er, at kartofler hører til et af de biologisk set bedste næringsmidler. De indeholder ikke blot kulhydrater, men også næsten alle essentielle aminosyrer. Det er proteinbyggestene, som kroppen har brug for, men som den ikke selv er i stand til at fremstille. Kartoflen er også den vigtigste leverandør af C-vitamin! Den kom hertil første gang i ca. 1560 fra Amerika over Spanien, og siden dens generelle udbredelse i Europa, er mangelsygdommen skørbug stort set udryddet.

Kartofler indeholder også de vigtige B-vitaminer og er en sand guldgrube af mineralerne kalium, kalk, magnesium, mangan, jern, kobber, fosfor og svovl. Kartoffelvand har det mest optimale forhold (150:1) mellem kalium og natrium (kogesalt). Dr. Walther Zimmermann siger: “Vi har givet alvorligt hjertesyge patienter en udrensning med kartofler!” Magnesiumindholdet i kartoflerne er gunstigt for hjertet og nervesystemet. Læger ordinerer også magnesium ved kronisk søvnløshed.

Kartofler er lette at fordøje og har en behagelig, relativt neutral smag. Det betyder, at man kan spise dem flere gange om dagen. Og det uden at bekymre sig om sit taljemål: Hvis du skulle dække dit daglige kaloriebehov (ca. 2.400 kalorier) udelukkende af kartofler, skulle du hver dag spise 2½ kilo (svarende til ca. 25 kartofler).

Det gjorde et hold vejarbejdere fra det tidligere DDR i et frivilligt eksperiment. I flere måneder fik de kun kartofler at spise og vand at drikke. Resultatet var, at de overvægtige tabte nogle kilo, de slanke holdt vægten, og alles helbred lå over gennemsnittet. Og frem for alt havde ingen af dem været forkølet – på trods af hårdt fysisk arbejde i alle slags vejr.

Det var et eksperiment i videnskabens tjeneste. Nutidens ‘kartoffelkur’ tjener derimod til at gøre dig sund og skøn, og den varer kun en uge.

Sådan laver du din egen kartoffelkur

Du kan vælge kun at bruge friske kartofler. Men hvis du synes, at det bliver for ensformigt, kan du med ganske få midler kan du variere smagen: Put ristede løg i – eller croutoner, persille, forårsløg – kun fantasien sætter grænser. Hvis du ikke er så fantasifuld, så benyt dig af vores tips:

 • Bliv enig med dine venner om at holde en kartoffeluge. Motivationen er bedre, man kan bedre stå ting igennem, hvis man støtter hinanden, og der er som regel flere, der også vil være med.
 • Eksperimentér med krydderier og krydderurter. De giver lige præcis samme smagsafveksling som kød og fedt – og så indeholder de ingen kalorier.
 • Spis ikke for tidligt om aftenen – ikke før kl. 19. Det er umuligt at falde i søvn, hvis maven knurrer af sult.
 • Hvis du bliver for sulten, så træk måltidet ud. Spis salaten senere end hovedretten.
 • Skriv en uge-indkøbsseddel, inden du begynder på kuren. Så har du et bedre overblik, du kan købe alle ingredienser på én gang, og du sparer både tid og penge.
 • Tænk på, at kuren kun varer en uge. Det betyder ikke, at du skal spise løs af alt muligt, når ugen er omme. Du bør stige på vægten dagligt. Det er bedre at gentage kuren end at forlænge den.

Du kan næppe tabe dig på en sundere og mere skånsom måde. En ting til: Du vil se, at kostplanen stort set ikke indeholder salt. Det skyldes, at færdige kartoffelretter allerede er krydrede, og at salt er en af dine fjender, når du gerne vil tabe dig, fordi det binder vand i kroppen. Så vær standhaftig og lad saltet stå!

Læs også
Syre/base-balancen: Basedannende fødevarer
Kirstine Nolfi: Hvad er levende føde?
Kulhydrater – sådan påvirker de dit blodsukker
Faste – og nogle af pionererne på området
Salt – hvor meget må jeg spise?
Hvorfor skal jeg spise løg?
Vægttab – nemme råd til et godt resultat
Mikkel Hindhede: Uddrag af ‘Fuldkommen Sundhed og Vejen dertil’