Naturlig støtte til vægttab

Insulin er af afgørende betydning for vægttab

Der findes jo dusinvis af hormoner, så hvorfor gøre så meget ud af lige præcis det her?

Tjah, det svarer til at sige til en basketball-spiller: “Der er så mange ting, en veltrænet atlet skal kunne, så hvorfor går du så højt op i, hvor højt du kan springe?” Det er helt klart rigtigt, at der er mange faktorer, man kan bedømme en sportsudøvers evner ud fra, men hvis man står og skal vælge en spiller til et basketball-hold, så er man muligvis ikke specielt interesseret i, hvor hurtigt han kan løbe en marathon, eller hvor meget han kan løfte i vægttræningslokalet. På basketball-banen tæller nogle evner mere end andre. Og det er fuldstændigt korrekt, at kroppens indhold af andre hormoner kan have stor betydning, hvis man ønsker at tabe sig – skjoldbruskkirtelhormon, testosteron, østrogen og væksthormon. Men når det gælder vægttab, er insulin blandt hormonerne, hvad Michael Jordan er for basketball-spillet.

Og der findes en medicin, som er tilgængelig overalt, som er fuldstændig lovlig, og som virker med det samme, så du kan allerede nu begynde at ændre på din krops indhold af dette altoverskyggende hormon. Faktisk har du den ganske givet i huset lige nu. Der er ganske enkelt tale om mad.

Helt basalt hænger det sådan sammen: Vi har brug for mad, som giver en velafbalanceret reaktion fra vores hormonsystem. Vi har ikke brug for en masse insulin, der føres rundt i blodbanen – det er nemlig en medvirkende årsag til de fire helbredsmæssige hovedproblemer i vore dage: Forhøjet blodtryk, for højt triglycerid-niveau, hjerte-/karsygdomme og diabetes (et kronisk højt insulinindhold er en stor risikofaktor for udviklingen af diabetes type II). Men vær lige opmærksom på, at det ikke betyder, at insulin er et “dårligt” hormon – tværtimod kan man ikke leve uden. Problemet er nemlig ikke insulinet – det er ubalancen mellem insulin og dets søsterhormon, glukagon. Insulin giver kroppen besked om at oplagre næringsstoffer (fx sukker og, i mindre målestok hos meget overvægtige mennesker, aminosyrernes protein), mens det andet hormon fra bugspytkirtlen, glukagon, har en anden virkning. Når blodsukkeret er lavt, giver glukagon cellerne besked om at give slip på noget af lageret, så blodsukkeret kan komme op på normalt niveau igen. Det er et hormon, der sørger for at frigive – ikke lagre. Vi har brug for balance mellem de to – så arbejder de nemlig perfekt sammen.

Det, vi har brug for, er mad, der hæver blodsukkeret langsomt, så det når et godt niveau – og holder det på dette niveau i længere tid. Vi har brug for, at vores blodsukker – og dermed vores insulinniveau – opfører sig som en rolig indsø og ikke som Atlanterhavet under en orkan. Og vi har brug for mad og kosttilskud, som giver det, der skal til, for at vores stofskifte kører stille og roligt og effektivt. Kort sagt har vi brug for mad, kosttilskud og motion i lige præcis de rette mængder, så vores kroppe fungerer som velsmurte, fedtforbrændende maskiner.

Læs også
Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb
Sammenhæng mellem insulinresistens og adfærdssygdomme
Magnesiumindtag, insulinniveau og risiko for diabetes type II
K-vitamin kan bremse insulinresistens hos ældre mænd
Hvorfor bør man spise mad med et lavt glykæmisk indeks?
Selv let fysisk aktivitet er godt for dit helbred
Akupressur: Tryk kiloene væk!

Kilde
Uddrag af bogen “Jonny Bowden’s Shape Up Program”.