Naturlig støtte til vægttab Sund kost og livsstil

Sodavand feder mere end hidtil antaget

Sukkerholdige sodavand feder mere, end ernæringseksperterne hidtil har antaget. Omvendt kan sodavand med kunstige sødestoffer med fordel indgå i en slankekur. Det konkluderer en dansk forskergruppe, der gennem ti uger har hældt over en liter sodavand om dagen på 41 overvægtige midaldrende personer.

Halvdelen af deltagerne fik sukkerholdige sodavand, mens resten i stedet drak kunstigt sødede sodavand. Ingen vidste på forhånd, hvem der fik hvad, skriver Anne Raben, Arne Astrup og kolleger fra Institut for Human Ernæring i fagtidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Med sukkerholdige sodavand tog personerne i gennemsnit 1,6 kg på i vægt. Omvendt førte kunstigt sødede sodavand til et vægttab på 1 kg. Desuden steg blodtrykket i sukkergruppen. Resultatet bryder med forskernes hidtidige opfattelse af, at sukkerholdige sodavand i rimelige mængder ikke feder. Man har således troet, at kroppens mæthedskontrol styrer kalorieindtaget ret præcist. Dvs. at hvis personen får flere kalorier gennem sukkerholdige sodavand, så spiser vedkommende automatisk færre kalorier fra andre kilder, fordi sukkeret mætter. Men det afviser dette forsøg.

Resultatet får derfor forskergruppen til at gøre op med myten om, at det kun er fedt som feder. Eksplosionen i forbruget af sodavand kan være en medvirkende årsag til de stadig flere overvægtige. Omvendt kan personer på slankekur med fordel skifte til at drikke kunstigt sødede sodavand.

Læs også
Sodavand øger risikoen for fedme og diabetes
Hvad er der egentlig i Coca-Cola?
Læskedrikke ætser tænderne bort
Stærkt forarbejdede fødevarer giver vægtøgning
Sukker og sodavand kan give børn og unge diabetes
Juice og sodavand kan give leverskader
Plantestoffers synergi gør frugt og grønt sundt
Så meget væske har du brug for om dagen
Vand slanker

Kilde
American Journal of Clincal Nutrition, 2002, 76. 721-7:29.