Sund kost og livsstil

Brug solbriller og spis antioxidanter, så mindsker du risikoen for AMD

Et nyt forsøg tyder på, at man ved at beskytte øjnene mod solens stråler (ved at bruge solbriller og/eller hat) og spise store mængder af antioxidanter i statistisk signifikant grad kan reducere risikoen for at udvikle AMD (aldersbetinget makulær degeneration), en af de væsentligste årsager til blindhed.

Britiske forskere undersøgte 4.400 ældre mennesker, der deltog i European Eye Study, for tegn på sygdommen, som gør, at synet bliver uskarpt. Forskerne estimerede også sollyspåvirkningen i løbet af forsøgspersonernes levetid og målte deres blodindhold af antioxidanter, bl.a. C-vitamin, E-vitamin, zeaxanthin og zink.

Blandt de forsøgsdeltagere, der havde det laveste, kombinerede blodindhold af antioxidanter, var der en signifikant øget risiko for at udvikle AMD, hvis man havde været udsat for påvirkning fra sollys.

Selvom resultaterne ikke entydigt viste, at sollys forårsager AMD, bemærker forskerne, at resultaterne rent faktisk tyder på, at for at beskytte synet “bør befolkningen generelt anvende øjenbeskyttelse og følge kostanbefalingerne for de vigtigste antioxidante næringsstoffer”.

Læs også
Vitaminer bremser makula-degeneration (AMD)
Zink mod AMD?
Synet – og hvordan du passer på det
Øjnene kan være årsag til mange problemer – på måder, man ikke lige forestiller sig…
Spinat er en superfødevare

Kilde
Fletcher AE, Bentham GC, Agnew M et al. Sunlight exposure, antioxidants, and age-related macular degeneration. Arch Ophthalmol, 126(10):1396-403, 2008.