Diabetes Sund kost og livsstil

Diabetes type II: Den nye børnesygdom

Et alarmerende stort antal børn får nu stillet diagnosen diabetes type II – engang en sygdom, som satte ind sådan ca. midt i livet (og som tidligere – af samme grund – blev kaldt for “gammelmandssukkersyge”).

Årsagen er uden tvivl, at antallet af svært overvægtige børn i løbet af de sidste 15 år er steget med 22 %. I dag er hvert 5. amerikanske barn svært overvægtigt – og det giver en meget høj risiko for at udvikle diabetes. De tilsvarende tal for Danmark er 12-13 % i indskolingen og 18-19 % i udskolingen.

Diabetes type II – dårlig blodsukkerforbrænding som følge af genetisk disposition, dårlig kost og mangel på motion – kan have skræmmende konsekvenser. Tidlige symptomer som umådeholden sult og tørst, stærk vandladningstrang, sløret syn og tør, kløende hud bliver ofte overset og dermed ikke diagnosticeret, og derfor får sygdommen lov til at udvikle sig. Bliver tilstanden ikke behandlet, kan den føre til nyresvigt, koldbrand, blindhed og slagtilfælde.

Heldigvis kan man forebygge diabetes type II med nogle enkle livsstilsændringer:

  • Spise flere af de “lange” kulhydrater, fx grønsager og fuldkorn
  • Få mere motion (start fx med at slukke for fjernsynet)
  • Skift almindeligt sukker ud med BirkeSød sukker fra birketræer, der kun har 1/3 af almindeligt sukkers diabetes-belastning, samt beskytter tænder og knogler.

Læs også
Sukker og sodavand kan give børn og unge diabetes
Diabetes type II kan være arvelig
Magnesium, diabetes og overvægtige børn
Børn slipper ikke af med ‘hvalpefedt’
Diabetes type II – naturmidler, der støtter dine livsstilsvalg
Birkesød er kaloriefattig og passer på tænderne
TV øger børns risiko for hjertesygdom senere i livet