Diabetes Naturmidler Urter og krydderier

Marietidsel reducerer forhøjet blodsukkerniveau

I årtier er vi blevet advaret om, at det kan være farligt at have et forhøjet blodsukkerniveau. Kost, motion, kosttilskud og medicin er alle vigtige metoder til at sænke blodsukkeret, men nu har forskere påvist, at en plante, som normalt sættes i forbindelse med leverproblemer, er et værdifuldt værktøj mod diabetes og stofskifteproblemer. Forsøg med diabetikere har vist, at marietidsel kan sænke blodsukkeret, rette op på forstyrrelser i fedtstofskiftet og reducere indholdet af hæmoglobin A1c, en markør for blodsukkerniveauet på kortere sigt.

Marietidsel reducerer forhøjet blodsukkerniveau

Rigtigt mange anvender kosttilskud med marietidsel som en hjælp til at sikre en sund leverfunktion. Men nu viser nye forsøg, at planten også kan være med til at sikre en sund blodsukkerbalance og insulinfølsomhed. I et klinisk forsøg med mennesker har marietidsel vist sig at kunne reducere det fastende blodsukkerniveau med 11 % og insulinniveauet med 14 % (for meget insulin har en negativ indvirkning på stofskiftet).

Videnskaben har i mange år advokeret for vigtigheden af at holde det fastende blodsukkerniveau på mellem 70 og 85 mg/dl for at beskytte kroppen mod de mange komplikationer ved at blive ældre. Her præsenterer vi nu marietidsel som endnu et redskab til at holde styr på et højt blodsukkerniveau.

Marietidsel sænker blodsukkeret

Det heromtalte forsøg omfattede 40 voksne diabetikere i alderen 25-50, som fik diabetes-medicin. De fik enten en kapsel med 140 mg silymarin (ekstrakt af marietidsel) eller placebo tre gange dagligt i 45 dage. Sammenlignet med placebo var marietidselekstraktet i stand til at

 • reducere det fastende blodsukkerniveau med 11 %
 • reducere blodets insulinniveau med 14 %
 • reducere insulinresistensen med 26 % (den situation, at cellerne ignorerer insulinets signal til at fjerne sukker fra blodet)
 • reducere triglyceridniveauet med 24 %
 • øge mængden af HDL-kolesterol med 7 % (det ”gode” kolesterol)
 • reducere forholdet mellem triglycerider og HDL med 28 %
 • øge insulinfølsomheden med 5,5 % (et udtryk for, hvor godt celler reagerer på insulin)

To andre randomiserede, placebo-kontrollerede kliniske forsøg har vist lignende resultater, hvilket tyder på, at ekstrakt af marietidsel – herunder produkter, hvor også andre plantestoffer er til stede – med stor succes er i stand til at sænke både det fastende blodsukker og hæmoglobin A1c (en test, der måler det gennemsnitlige blodsukkerniveau over de seneste tre måneder).

Forøget optagelse af marietidsel

Silybin, som er det væsentligste indholdsstof i marietidsel, opløses ikke særligt godt i vand, og derfor har det svært ved at komme frem til kroppens væv og celler. Forskere har nu udviklet en enkel, men effektiv teknologi til at overvinde silybins dårlige biologiske tilgængelighed. Løsningen er at blande silybin med næringsstoffet fosfatidylcholin. Fosfatidylcholin er en væsentlig del af cellemembraner, som kan lette transporten tværs over de celler, der udgør den indre membran af cellerne, hvilket gør det til et ideelt ”bæremolekyle” for silybin. Silybin-fosfatidylchol-komplekset optages fem gange bedre end silymarin alene, og dets koncentration i leveren, som er det organ, der er mål for stoffet, er 10 gange højere end silymarin.

I et forsøg med rotter, der blev udsat for forskellige levergiftstoffer (bl.a. væske til kemisk rens, acetaminophen og alkohol), beskyttede silybin plus fosfatidylcholin mod den afslørende stigning i plasmaniveauet af leverenzymer (en markør for leverskader), hvorimod de samme doser af næringsstofferne hver for sig ikke havde nogen mærkbar virkning.

En række menneskelige forsøg har vist, at dette kompleks også giver bedre resultater end silymarin eller silybin alene, idet det kan sænke serumindholdet af leverenzymer og give en klinisk forbedring i forsøg med skrumpelever og hepatitis forårsaget af alkohol, medicin og virus.

Det skal du vide

 • Alder er en af de store risikofaktorer for diabetes – på trods af sund kost og motion.
 • Forskere har påvist, at marietidsel kan være en god støtte ved stofskiftelidelser.
 • Daglig indtagelse af marietidsel forbedrer blodsukker- og insulinniveauet.
 • Der er videnskabelige beviser for, at et kompleks af silybin og fosfatidylcholin giver en næsten fem gange så høj koncentration af silybin i blodet som silymarin alene.

Marietidsel reducerer forhøjet blodsukkerniveau

Læs også
Marietidsel har mange gode egenskaber
Marietidsel – leverens ven og hjælper
Diabetes: Urter til diabetikere
Få styr på blodsukkeret!
Sukker og prostatakræft
Diabetes: Olivenblade giver en sundere blodsukkerværdi
Liver Complex: Gør noget godt for din lever

Kilder
https://www.cdc.gov/diabetes/data/statistics-report/diagnosed-undiagnosed-diabetes.html. 2020.
Ebrahimpour-Koujan S et al. Lower glycemic indices and lipid profile among type 2 diabetes mellitus patients who received novel dose of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) extract supplement: A Triple-blinded randomized controlled clinical trial. Phytomedicine. 2018;44: 39-44.
Huseini HF et al. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytother Res. 2006;20(12):1036-9.
Khalili N et al. Silymarin, Olibanum, and Nettle, A Mixed Herbal Formulation in the Treatment of Type II Diabetes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Clinical Trial. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017;22(4):603-8.
Kidd P, Head K. A review of the bioavailability and clinical efficacy of milk thistle phytosome: a silybin-phosphatidylcholine complex (Siliphos). Altern Med Rev. 2005;10(3):193-203.
Dixit N et al. Silymarin: A review of pharmacological aspects and bioavailability enhancement approaches. Indian J Pharmacol. 2007;39(4):172-79.
Kidd PM. Bioavailability and activity of phytosome complexes from botanical polyphenols: the silymarin, curcumin, green tea, and grape seed extracts. Altern Med Rev. 2009;14(3):226-46.
Barzaghi N et al. Pharmacokinetic studies on IdB 1016, a silybin- phosphatidylcholine complex, in healthy human subjects. Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 1990;15(4):333-8.
Morazzoni P et al. Comparative pharmacokinetics of silipide and silymarin in rats. Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 1993;18(3):289-97.
Morazzoni P et al. Comparative bioavailability of Silipide, a new flavanolignan complex, in rats. Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 1992;17(1):39-44.
https://altmedrev.com/wp-content/uploads/2019/02/v7-2-150.pdf. 2020.
Conti M et al. Protective activity of silipide on liver damage in rodents. Jpn J Pharmacol. 1992;60(4):315-21.