Forkølelse, influenza og andre Infektioner Kosttilskud

Laktoferrin kan måske reducere risikoen for luftvejsinfektioner

Øget indtag af laktoferrin kan medvirke til at beskytte mod luftvejsinfektioner som forkølelser, lungebetændelse og influenza, viser resultaterne af en metaanalyse offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition ESPEN.

”Så vidt vi ved, findes der til dato ingen metaanalyse, der har undersøgt virkningen af laktoferrin til reduktion af risikoen for luftvejsinfektioner”, lyder det fra forskerne. ”Denne metaanalyse tyder på, at laktoferrin spiller en rolle i forebyggelsen af luftvejsinfektioner hos den sårbare del af befolkningen.”

Beskrivelse af forsøget

Forskerne analyserede seks randomiserede, kontrollerede forsøg, der vurderede den beskyttende virkning af laktoferrin fra komælk mod forekomsten af infektioner i de øvre og nedre luftveje blandt 1.015 deltagere. Laktoferrin er et protein, der findes i modermælk og produkter fremstillet af komælk – og det produceres og frigives i kroppen som reaktion på visse infektioner. ”Laktoferrin fra hhv. mennesker og køer er analogt med hensyn til struktur og funktion”, skriver forfatterne. ”Laktoferrin har en lang række biologiske funktioner og får mere og mere opmærksomhed på grund af dets immunforsvarsregulerende egenskaber”.

Forsøgene omfatter en lang række deltagere, bl.a. børn født før 28. svangerskabsuge og personer i 60’erne. Laktoferrin blev indgivet som beriget modermælkserstatning eller som kosttilskud. En samlet analyse af de seks forsøgs data viste, at der er en 43 % lavere risiko for at få en luftvejsinfektion blandt deltagere, der har fået laktoferrin sammenlignet med kontrolpersonerne.

Laktoferrin har fået meget opmærksomhed, fordi stoffet er i stand til at booste immunforsvaret, bl.a. ved at forhindre, at sygdomsfremkaldende bakterier kan udnytte kroppens jernlagre, samt ved beskytte mod virus og bakteriers direkte adgang til cellerne, fremme det medfødte immunforsvar, bekæmpe inflammation osv.

Konklusion

”Tilskud af laktoferrin viser lovende takter i forhold til at reducere risikoen for luftvejsinfektion”, konkluderer forfatterne. ”Laktoferrin kan også spille en rolle for behandling af symptomer hos patienter, der allerede har luftvejsinfektioner”.

Amino-Complex Valleprotein med laktoferrin - effektivt mod luftvejsinfektionerLæs også
Laktoferrin medvirker til at beskytte mod virus
Amino-Complex Valleprotein – det protein, du har brug for!
Olivir – et virus- og bakteriedræbende middel
D-vitamin kan mindske risikoen for luftvejsinfektion hos børn
Gode råd til at undgå forkølelse
Fødevareindustriens tilsætningsstoffer kan give lungekræft

Kilder
https://www.lifeextension.com/newsletter/2021/11/lactoferrin-may-help-lower-risk-of-respiratory-tract-infection
Ali AS et al. Clin Nutr ESPEN. 2021;45:26-32.
Legrand D. J Pediatr. 2016;173 Suppl:S10-5.
Devendra J et al. J Clin Diagn Res. 2015;9(10):NC06-9.
Flanagan JL et al. Biochimie. 2009;91(1):35-43.
Vega-Bautista A et al. Int J Mol Sci. 2019;20(19):4707.