Kan tomatstoffet lycopen påvirke risikoen for myocardie-infarkt? Ja, lyder det fra forskere på området.
Sygdomme i hjertets kranspulsårer er fortsat en af de hyppigste årsager til dødsfald i de industrialiserede lande. Forskningsresultater tyder på, at iltningsfremkaldte ændringer i LDL-kolesterolet fremmer udviklingen af åreforkalkning, og at antioxidante vitaminer kan hæmme iltningen af LDL og mindske denne udvikling.
Det heromtalte multicenter-forsøg vurderede sammenhængen mellem fedtvæv-koncentrationer af betacaroten, alfacaroten og lycopen og risikoen for akut myocardie-infarkt. Deltagere var personer med myocardie-infarkt og tilsvarende kontrolpersoner fra 10 forskellige lande i Europa.
Der var en signifikant, omvendt sammenhæng mellem fedtvævets koncentration af lycopen og risikoen for akut myocardie-infarkt. Denne risiko lå 48 % lavere i den gruppe af forsøgspersoner, som havde en lycopen-koncentration i den 90. percentil sammenlignet med gruppen i den 10. percentil.
Selvom koncentrationen af hhv. beta- og alfacaroten synes at have en beskyttende indvirkning, når de blev vurderet separat, var sammenhængen langt mindre efter kontrol for kendte risikofaktorer for myocardie-infarkt. ”Vi kan konkludere, at lycopen – eller en nært beslægtet, almindelig kostkilde – kan bidrage til grønsagers beskyttende indvirkning mod myocardie-infarkt”.
Læs også
Lycopen giver et fingerpeg om åreforkalkning senere i livet
Lycopen gør dig sundere
Lycopen modvirker dannelse af åreforkalkning og blodpropper
Carotenoider: Hvor findes de, og hvad kan de?
Kardiomyopati – hvad er det?
Nutraceutiske stoffer er med til at forlænge din levetid
Kilde
Kohlmeier L et al. Am J Epidemiol, 146:618-626, 1997.