Folkesundhed Kosttilskud Lever

Lecithin til din sundhed og vitalitet

Lecithin styrker din sundhed og vitalitet. Stoffet er en værdifuld emulgator, der indeholder store mængder fosfatidylcholin (PC) – et livsnødvendigt stof, som findes i kroppen, og som fremfor alt deltager i opbygningen af cellemembraner og nervevæv og i kroppens biokemiske processer.

Leveren danner en vis mængde lecithin, men ikke nok til at dække kroppens behov. Forsøg viser, at cholin skal tilføres udefra. Ved hård psykisk belastning (konflikter, problemer, nedtrykthed, sorg, stress, fysisk anstrengelse) har man brug for en større mængde for at holde hjerne og nervesystem i god form. Det er derfor nødvendigt med tilførsel via kosten (fx æggeblomme, lever, ølgær, soja eller hvedekim) og tilskud i form af lecithin-præparater. Desværre indeholder vores mad i dag kun en tredjedel af den fosfolipidmængde, den indeholdt i år 1900. Dette skyldes de mange forskellige tilberedningsmetoder, der anvendes i vore dage.

Lecithin er en fremragende emulgator eller kosttilskud, fordi det indeholder en særligt høj koncentration (ca. 23 %) af det vigtige fosfatidylcholin (PC), som er vigtigt for menneskecellens funktion. Af den samlede mængde fosfolipider er der i granulatet 97 %.

Lecithin fremmer sundhed og vitalitet

Lecithins funktion

  • Fedtforbrændingen i leveren: Uden cholin forstyrres transporten af triglycerider og andre fedtstoffer fra leveren til vævet. Føl­gen er en ophobning af fedt i levercellerne og forstyrrelse af leverfunktionen.
  • Lecithin leverer fedtsyrer til prostaglandinprocessen: Det forbedrer udnyttelsen af GLA, EPA og DHA (essentielle fedtsyrer).
  • Reduktion af kolesterolspejlet: Cholin er en vigtig del af de lipoproteiner, der medvirker ved transport af fedt og kolesterol i kroppen. Uden cholin cirkulerer kolesterolet uophørligt rundt i kroppen, koncentration kan stige til et farligt grad, og kolesterol-molekylerne lagres i cellevæggen og optages dermed ikke. Det fører til underforsyning af kolesterol til cellerne (som har brug for denne vigtige byggesten) og til åreforkalkning.
  • Homocysteinreduktion: Homocystein forringer blodkarrenes funktion betydeligt og kan dermed føre til store skader i karsystemet, specielt i arterievæggene og hjernens nerveceller. Folsyre, B6- og B12-vitamin kan sænke et forhøjet kolesterolspejl i blodet ved at overføre methylgrupper. Til dette formål skal de fremfor alt bruge fosfatidylcholin. Aktuelle undersøgelser viser, at en tilstrækkelig tilførsel af folsyre og PC er med til at støtte hjertet og karrene.
  • Byggestene for acetylcholin: Cholin omdannes i nerver og hjerne til acetylcholin – den primære neurotransmitter, som styrer følelser og processer i hjernen og overførsel af nerveimpulser til muskulaturen. Acetylcholin er uundværlig for hjernefunktionen, hukommelsen, koncentrationsevnen og tankevirksomheden. Mangel på acetylcholin sættes i forbindelse med demens og Alzheimers.
  • Som byggesten for nervemembraner: I nervecellerne indgår cholin i myelinskeden – den sarte beskyttelsesmembran, der ligger rundt om hjerne- og nerveceller. Tilstoppes disse mikroskopiske kanaler, som overfører tanker, følel­ser og andre hjernesignaler, kan man ikke længere tænke en klar tanke, man bliver men­talt træt, glemsom, modløs eller depressiv. Cholin har endnu en vigtig funktion i hjerne- og nerveceller­ne: Den er basis for stofskiftedannelsen af neurotransmittere (overførselsstoffer) i hjernen.

Lecithin-tilskud fås fra soja, forhandles af Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Leveren – kroppens kemiske fabrik
Hvor sund er din lever?
Lecithin – det alsidige næringsmiddel
Lecithin: Derfor er det vigtigt
Lecithin mod åreforkalkning
Leverstyrkende droger
Cardulon med marietidsel, en gammel levervirksom lægeplante
Løvetand – en beskeden plante med stor værdi
Artiskokken – leverens ven