Folkesundhed

Epilepsi: Hunde hjælper epileptikere

Menneskets bedste ven har vist sig ikke kun at gøre underværker som blindehund, men også som skytsengel for epileptikere. Nogle hunde er i stand til at fornemme, når der er et anfald på vej hos deres ejer – i flere tilfælde timer i forvejen. Derefter kan de ved enten at slikke eller at klynke og pibe at gøre epileptikeren opmærksom på det kommende anfald.

Specielt børn har stor glæde af dette, fortæller et lægeteam fra University of Calgary i tidsskriftet Neurology. De har undersøgt 122 familier og er nået frem til det resultat, at specielt store racer som golden retriever, rottweiler og schäferhund er specielt egnede som epilepsihunde (“Seizure Alert Dog”).

Hos flere dyr udløste epilepsianfaldene ikke kun advarselsfornemmelser, men også et beskytterinstinkt hos hundene: En chow-chow forhindrede et spædbarn i at rejse sig op, da et anfald var under opsejling. En spidshund fik tvunget en lille pige væk fra en trappe, og en rottweiler slikkede et epileptisk barns fødder – noget, som angiveligt kan forkorte et anfalds varighed eller endog afværge det.

Hvorfra de firbenedes fornemmelse for, at der er et anfald på vej, stammer fra, ved man endnu ikke, men man mener, at de kan fornemme anfaldet på ejerens bevægelsesmønster eller svedlugt.

Læs også
Fosterskader og epilepsimedicin
Frede Damgaard: Syre/base-balancen
Kæledyr er gode for helbredet
Kontakt med katte eller hunde i det første leveår bremser allergi
Kæledyr hjælper mod astma og allergi
Selv let fysisk aktivitet er godt for dit helbred