Mave-/tarmlidelser

Antibiotika og irritabel tyktarm

En engelsk undersøgelse har vist sammenhæng mellem behandling med antibiotika og efterfølgende udvikling af irritabel tyktarm.

Engelske forskere har fulgt 91 personer i lægepraksis i London, hvoraf 42 for nylig havde fået behandling med antibiotika, mens 49 ikke havde fået antibiotika det seneste år. Kontrolpersonerne var af samme køn og alder som deltagerne i gruppen, der havde fået antibiotika.

Brottrunk kan være din ven, hvis du lider af irritabel tyktarm

Ved starten af forsøget havde omkring 20 % i begge grupper symptomer, der tydede på irritabel tyktarm, og opfyldte kriterierne for denne diagnose. Fire måneder senere var der kommet nye symptomer på irritabel tyktarm hos 48 % af dem, der for nylig havde fået antibiotika, imod kun 22 % af kontrolpersonerne – en klar forskel. I en undergruppe, der ikke havde haft symptomer fra starten af undersøgelsen, var der også en klart højere forekomst af symptomer hos deltagerne, der havde fået antibiotika for nylig.

Undersøgelsen tyder klart på, at blot en enkelt behandling med et antibiotikum kan øge risikoen for at få irritabel tyktarm i månedsvis. Den mest nærliggende forklaring er, at antibiotikabehandlingen har ændret floraen af tarmbakterier. Der findes også studier, der har vist en klar forbedring af symptomerne ved irritabel tyktarm, når man har givet tilskud af mælkesyrebakterier.

Læs også
Irritabel tyktarm: Kostens indflydelse på behandlingen
Mælkesyrebakterier – menneskets mindste husdyr
Brottrunk – genvej til en sund tarm
Tomentosa – det 21. århundredes vidunderplante
Gi’ tarmfloraen Brottrunk – det har den rigti’ godt af!
Tarmflora, kræft og antibiotika
Pebermynteolie lindrer ved irritabel tyktarm
Chia-frø – en superfødevare med mange anvendelsesmuligheder
Probiotika medvirker til at forebygge diarré fra antibiotika

Kilde
Am J Gastroenterol 2002 jan; 97.