Mave-/tarmlidelser

Tarmsygdomme i voldsom vækst

Antallet af danskere, der er ramt af alvorlige tarmsygdomme, er tredoblet på bare 15 år – en voldsom vækst i forhold til tidligere tider. Ingen ved hvorfor, men vores levevis er formentlig årsagen, idet sygdommen er hyppigst i Vesten.

En tredobling af antallet af tarmpatienter på 15 år får nu såvel læger som patientforening til at slå alarm. 1.000 danskere får stillet diagnosen Crohns eller Colitis ulcerosa hvert år. Antallet af patienter med de alvorlige tarmsygdomme er nu oppe på 30.000 eller på samme niveau som mennesker med insulinkrævende diabetes (type I).

Sygdommene, som angriber tarmene og er meget smertefulde, rammer primært yngre mennesker mellem 15 og 30 år. Ingen ved hvorfor. Dog ligger det fast, at det er sygdomme, der følger med velfærdssamfundet, idet hyppigheden er højest i den vestlige verden. “Billedet med en sygdom i voldsom vækst går igen i hele Vesten, så det har formentlig noget med vores levevis at gøre. I de tidligere østbloklande kommer det også nu. Og blandt indvandrere i London ser man det også – selvom tarmlidelserne ikke findes i nævneværdig grad i deres hjemlande”, siger overlæge på Herlev Hospital Pia Munkholm.

Hun peger på rygning som en mulig årsag, men det er endnu ikke lykkedes at finde noget i kosten, der kan forklare væksten. Mange patienter har så stærke smerter eller blodige diarreer, at de bliver uarbejdsdygtige. Desuden er det en tabuiseret sygdom, hvilket gør det ekstra svært og kan føre til social isolation.

Tarmsygdomme er i voldsom vækst - kalk kan være et af de naturmidler, der hjælperLæs også
Amning beskytter mod tarmsygdomme
Nøglen til sundhed ligger i tarmen
Calcium fremmer en sund tarm
Hvad er Crohns sygdom?
Mælkefedt kan give tarmsygdom ved at ændre bakterieflora
Colitis ulcerosa – hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?
Olivenolie beskytter måske mod colitis ulcerosa
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom
Vegetarer har større chancer for at undgå sygdom