Kosttilskud Mave-/tarmlidelser

Lecithin reducerer brug af steroidpræparater ved colitis ulcerosa

Et forsøg afslører, at behandling med fosfatidylcholin (lecithin) kan hjælpe patienter med bløden­de tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa) til at mindske deres afhængighed af behandling med stero­idpræparater. Konventionel behandling med immunforsvarsundertrykkende præparater anbefales generelt til denne sygdom, men når de ikke virker, findes der ikke nogen passende behandling ud over lang tids indtagelse af steroidpræparater.

Man mener, at utilstrækkelige mængder af fosfatidylcholin i tyktarmens slimhinde er en af risiko­faktorerne for udvikling af blødende tyktarmsbetændelse, og de tyske forskere gav derfor i dette forsøg 500 mg lecithin-pulver (svarer til ca. 1 tsk 4 gange dagligt) eller placebo til 60 pati­enter, som gennem længere tid havde været i behandling med steroider, og for hvem de immun­undertrykkende præparater ikke havde haft nogen indvirkning.

Op mod 50% af fosfatidylcholin-gruppen var i stand til at nedtrappe behandlingen med steroider, og man kunne påvise forbedret klinisk aktivitet. Til sammenligning opnåede kun 10 % i placebogrup­pen denne virkning. Desuden kunne 80 % af tilskudsgruppen helt afbryde behandlingen med stero­ider – uden at sygdommen blev forværret.

Lecithin reducerer brug af steroidpræparater ved colitis ulcerosa

Læs også
Lecithin – en god kilde til fosfatidylcholin
Colitis ulcerosa – hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?
Lecithin giver en sund og rask slimhinde i tarmen
Lecithin mod neurologiske sygdomme og aldring
Pandekager med lecithin
Frugtdrik med lecithin
Olivenolie beskytter måske mod colitis ulcerosa

Kilde
Stremmel W, Ehehalt R, Autschbach F, Karner M. Phosphatidylcholine for steroid-refractory chronic ulcerative colitis: a randomized trial. Ann Intern Med, 6. november 2007;147(9):603-10.