Kosttilskud Sport og motion

Sportsfolk skal have fedt

Dyrker du sport på højt niveau, har din krop hårdt brug for sunde fedtstoffer. Amerikanske diætister og idrætslæger anbefaler sportsfolk at sørge for at få tilstrækkeligt med fedt i kosten. Spiser man for lidt fedt, kan det nemlig forringe præstationsevnen. Hidtil har man lagt størst vægt på kulhydraterne, og det har helt overskygget budskabet om, at fedt også er nødvendigt. Tilstrækkeligt med fedt af den rigtige kvalitet til sportsfolk har tre vigtige funktioner:

  • Du får tilført de livsvigtige omega-6 og omega-3 flerumættede fedtsyrer. De skal bl.a. bruges til at producere prostaglandiner, som får muskel- og overbelastningsskader til at hele hurtigere.
  • Optagelsen af fedtopløselige vitaminer sikres, fordi A-, D-, E- og K-vitaminer kun kan optages, hvis måltidet indeholder en vis mængde fedt. Hvis man kun spiser vitaminerne (fx fra vitaminpiller) uden tilstrækkeligt fedt, så ryger de lige igennem systemet uden at gøre gavn.
  • Energiomsætningen holdes i balance ved hjælp af fedt. Fedt er det mest energitætte næringsstof, og hvis sportsfolk spiser for lidt fedt, kan det give en negativ energibalance, dvs. at energiforbruget ved træningen er højere end energiindtaget fra kosten. Og energibalancen er vigtig, hvis kroppen skal udnytte kostens proteinindhold optimalt til reparation og vækst af muskulaturen, så du kommer dig hurtigere efter træningen.

De bedste kilder til flerumættede fedtsyrer

Der findes to typer flerumættede fedtsyrer: Omega-3 og omega-6. Begge fedtsyrer indgår i dannelsen af forskellige slags prostaglandiner (hormoner), der bl.a. virker lokalt ved betændelsestilstande. En ubalance i indtagelsen kan give ubalance mellem prostaglandinerne. Det er normalt ikke noget problem at dække behovet for omega-6-fedtsyrerne. Men mange mennesker spiser for lidt omega-3. Man bør derfor gå målrettet efter de fedtstoffer i kosten, som har et forholdsvis højt indhold af omega-3-fedtsyrer.

Sportsfolk skal have fedt, fx i form af hørfrøolieDet drejer sig om:

  • Rapsolie
  • Sojaolie
  • Valnødder og valnøddeolie
  • Fede fisk – sild, laks og makrel
  • Omega-3 kosttilskudskapsler, hvis man ikke spiser fede fisk

Læs også
Kostvejledning forbedrer triatleters præstationsevne
Carnitin og omega 3-fedtsyrer nedbryder fedt og opbygger muskler
Vægttræning giver mere after-burn end konditionstræning
Sunde og usunde fedtstoffer
Hørfrøolie kapsler beskytter dine celler mod aldring
Cholin er vigtigt for fedtstofoptagelsen
Naturlig vej til større udholdenhed og præstationsevne

Kilde
Journal of the American Dietetic Association