Folkesundhed Kosttilskud

Granatæbler forbedrer sædkvaliteten

Granatæbler er op gennem historien forbundet med frugtbarhed. Nu har forskere påvist, at der må­ske også er videnskabeligt grundlag for denne overbevisning – nemlig i form af forbedret sædkva­litet.

Forskere inddelte hanrotter i fire grupper. Grupperne fik hhv. vand eller en af tre forskellige koncentrationer af granatæblesaft dagligt i syv uger. Efter de syv uger blev alle dyrene vurderet med hensyn til status på adskillige blodenzym-antioxidanter. Man målte desuden forskellige parametre med relation til sædkvaliteten – bl.a. bevægelighed, koncentration og tæthed i sædcelledannelsen. Desuden målte forskerne rotternes blodindhold af malondialdehyd, som er en biomarkør for ilt­ningsbelastning.

Alle de dyr, der fik granatæblesaft, udviste et markant højere blodindhold af antioxidante enzymer, bl.a. katalase og glutathion perioxidase. Desuden havde de et højere indhold af C-vitamin og et sta­tistisk signifikant lavere indhold af malondialdehyd sammenlignet med kontrolrotterne. De rotter, der fik granatæblesaft, havde desuden signifikante forbedringer i de parametre, der viser status på deres sædkvalitet.

Kilde
Türk G, Sönmez M, Aydin M et al. Effects of pomegranate juice consumption on sperm quality, spermatogenic cell density, antioxidant activity and testosterone level in male rats. Clin Nutr, 25. januar 2008.