Folkesundhed Zink

Zink mod AMD?

Zink kan blive det nye mirakelmiddel mod øjensygdommen aldersbetinget makuladegeneration (AMD). Trods det lidet kendte navn er sygdommen en af de hyppigste årsager til nedsat syn og blindhed hos ældre mennesker. Hidtil har man ikke kunnet behandle sygdommen, der viser sig ved, at syns- og nerveceller forsvinder fra øjets gule plet. Den gule plet er det område på nethinden, som giver os det skarpe syn og farvesynet.

I en amerikansk undersøgelse gav man i et år 151 patienter zink eller placebo hver dag. Da patienterne blev undersøgt et år senere, havde de zinkspisende mistet mindre af synet end kontrolgruppen. De havde heller ikke yderligere skader i øjet, fx voksende blodkar, der ødelægger synet endnu mere hos patienter med AMD.

Forklaringen på zinks gavnlige virkning skulle være, at nogle enzymer i nethinden hos patienterne mangler zink og derfor ikke fungerer så godt. I nye forsøg med mange flere patienter vil forskerne se, om de første resultater holder stik. Hvis det er tilfældet, er der tale om en stor landvinding, for sammen med sukkersyge og grøn stær er AMD den vigtigste årsag til blindhed.

Zink har indvirkning på udviklingen af aldersbetinget makuladegeneration (AMD)Læs også
Zink: Det bør du vide
Antioxidanter kan reducere risikoen for AMD
Mineraler og deres indflydelse på de store livsstilssygdomme
E-vitamin kan måske forebygge AMD og blindhed
Zinkmangel giver hvide pletter på neglene