Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Kosttilskud

Virksom behandling af slidgigt

Mange efterlyser en virksom behandling af slidgigt – her får du nogle gode råd.

Hvad er symptomerne på slidgigt?

Efterhånden som brusken i et led bliver nedbrudt, begynder knoglerne at gnide mod hinanden – hvilket medfører smerte, hævelse og tab af bevægelighed i leddet, som også kan begynde at ændre form. Små knogleudløbere (kaldet osteofytter) kan vokse frem på kanten af det angrebne led. Der kan være betændelse til stede. Smerterne kan opleves som anfald – med stærke smerter afløst af næsten smertefrie perioder. Symptomerne begynder næsten altid gradvis, og det kan tage adskillige år, før smerterne er slemme nok til, at man søger læge. Slidgigt optræder oftest i fingre, fødder, knæ, hofter og rygsøjle – og kun sjældent i håndled, albueled og kæbeled. Hvis et led tvinges til at bære mere vægt, end det er bygget til, resulterer det ofte i, at det holder op med at fungere for tidligt.

Naturlig hjælp

Her får du tips til gode naturprodukter, der kan lindre gigtplagede led:

Ingefær indgår i en naturlig behandling af slidgigtIngefær  (Zingiber officinalis)

Et koncentreret ekstrakt af 2 ingefærarter (255 mg) indtaget over en seks-ugersperiode nedsatte smerterne hos 261 patienter med moderate til stærke smerter som følge af slidgigt i knæet. Forsøget var et placebo-kontrolleret, dobbelt-blindforsøg, hvor patienterne kunne indtage acetaminophen, hvis smerteniveauet krævede det.

Læs også
Ingefær letter gigtsmerter
Slidgigt: Glucosamin og ingefær er bedre end ibuprofen
Curcumin er sikkert og effektivt mod slidgigt

Hyben indgår i en naturlig behandling af slidgigtHyben  (Rosa canina)

I et veltilrettelagt forsøg indtog 76 patienter med slidgigt i hofte eller knæ hyben med kerner i en dosis på 2.500 mg., svarende til 1 tsk eller 5 kapsler. Patienterne viste ved efterfølgende tests gode resultater med hensyn til sygdommens udvikling, ledstivhed og grad af handicap.

Læs også
Hyben – et styrkende og helbredende naturmiddel
Hyben – en gave fra efterårets buske

Djævleklorod  (Harpagophytum procumbens)

Djævleklorod kapsler mindskede smerterne hos 85 patienter med slidgigt i knæet og 61 patienter med slidgigt i hoften, viser en undersøgelse.

Læs også
Djævleklorod – i et halvt århundrede år danskernes hjælp mod gigt
Med djævleklorod til kamp mod gigtsmerter

Lignisul MSM indgår i en naturlig behandling af slidgigtLignisul MSM  (methyl-sufonyl-methan)

Forskning foretaget på UCLA School of Medicine har vist, at smerterne ved degenerativ slidgigt blev reduceret med 82 % efter 6 ugers brug af MSM i et dobbeltblindforsøg. Undersøgelsen strakte sig over fire måneder og omfattede 16 patienter, som alle fik ca. 2 mg MSM per dag: 10 patienter, der fik MSM, og 6, der fik placebo. Efter kun seks uger kunne de patienter, der fik MSM, fortælle om ca. 80 % forbedring af smerterne, mens de, der fik placebo, kun oplevede en 18 % forbedring. 

Læs også
MSM er en god hjælp for gigtplagede
MSM mod gigt og ledsmerter

B3-vitamin indgår i en naturlig behandling af slidgigtNiacin

Resultaterne begynder at melde sig efter tre-fire uger, og efter 12 uger nås den maksimale effekt. Derefter kan dosis reduceres, men holder patienten helt op med at tage præparatet, vil symptomerne komme tilbage. Den anbefalede dosis er 500 mg 3-6 gange om dagen.

Læs også
Niacin op gennem historien
Niacin mod psykiske lidelser og gigt

Kilder
2002 European Congress of Rheumatology, 2002 i Stockholm
Phytomedicine 2002
Federation of American Societies for Experimental Biology, 69th Annual Meeting, 21.-26. april 1985
Inflamm Res 1996