B3-vitamin (Niacin) Kosttilskud

Hvad er NAD+, og hvorfor er det vigtigt?

Åbn en biologibog, og du vil finde masser af information om NAD+, som står for nikotinamid adenin dinukleotid. Det er et livsvigtigt coenzym, der findes i alle celler i kroppen, og det er involveret i hundredvis af stofskifteprocesser, fx produktion af energi i cellerne og opretholdelsen af sunde mitochondrier. NAD+ har en stor opgave at udføre i cellerne hos mennesket, andre pattedyr, gær og bakterier – ja, endog i planter.

Hvad er NAD+?

Forskerne har kendt til NAD+ siden dets opdagelse i 1906, og siden da har vores forståelse for stoffets betydning udviklet sig. Som eksempel kan nævnes, at NAD+-forstadiet niacin (B3-vitamin) spillede en rolle for behandlingen af pellagra – en dødelig sygdom, der plagede sydstaterne i USA i 1900-tallet. På daværende tidspunkt fandt forskerne ud af, at mælk og gær kunne lindre symptomerne. Med tiden har forskerne identificeret adskillige NAD+-forstadier – bl.a. nikotinsyre, nikotinamid og nikotinamid ribosid – som anvender naturlige stier, der fører til NAD+. Man kan sammenligne NAD+-forstadierne med de mulige veje, man kan tage for at komme til en bestemt destination. Alle veje fører til samme sted, men du kan benytte dig af forskellige transportmidler.

I den seneste tid er NAD+ blevet et værdsat molekyle i den videnskabelige forskning på grund af den rolle, stoffet spiller i biologiske funktioner. Forskere har undersøgt, hvilken indflydelse NAD+ har på bemærkelsesværdige forandringer hos dyr. Forandringer, der har inspireret forskerne til at overføre disse resultater til mennesker. Så nøjagtigt hvilken rolle spiller NAD+?

Kort fortalt er det et coenzym eller “hjælper”-molekyle, som binder sig til andre enzymer, så der sker reaktioner på molekylært niveau. Men kroppen har ikke et uendeligt lager af NAD+. Faktisk falder mængden med alderen. Derfor er der fuldt fokus blandt forskere på, hvordan man vedligeholder sit lager af NAD+ – eller supplerer det.

Sådan får du mere NAD+

Motion kan medvirke til at vedligeholde dit niveau af NAD+ i kroppen. Et forsøg offentliggjort i Nature Aging undersøgte metabolitter i muskelvæv fra yngre og ældre personer. Resultaterne viste, at voksne, der motionerede intensivt, havde et NAD+-indhold i kroppen på niveau med unge. Dette forsøg koncentrerede sig om muskelvæv, så der er behov for mere forskning i motions indflydelse på det systemiske NAD+-niveau.

Hvad med kosten? Fødevarer indeholder kun små mængder af NAD+-forstadier. Det findes i grønsager som broccoli, agurk og grønkål, samt visse frugter. Desuden findes der små mængder i mælk. Disse mængder kan være nok til at sikre, at der er nok NAD+ i kroppen, men ikke til at erstatte det, der mistes med alderen.

Hvad er NAD+, og hvorfor er det vigtigt?Derfor kan det være en god idé at supplere med et kosttilskud. Du finder NAD+ som selvstændigt kosttilskud fra Natur-Drogeriet A/S. Kan købes hos Matas, i helsekostforretninger og online.

Læs også
Historien bag NAD+ – et stof med stort potentiale
Anprisninger: B3-vitamin (niacin)
Næringsstoffer til mitokondrierne = mere energi
Niacin op gennem historien
Hvad er næringsstoffer egentlig?
Er PQQ nøglen til aldringsprocessen?

Kilde
https://www.elysiumhealth.com/blogs/aging101/what-is-nad-and-why-is-it-important