Folkesundhed Kosttilskud

Granatæbler kan måske reducere risikoen for brystkræft

Stoffer fra granatæbler kan måske reducere antallet af tilfælde af hormon-relateret brystkræft. En metabolit af ellaginsyre, der findes i granatæbler, kan hæmme et enzym med navnet aromatase, som omdanner androgen til østrogen, og som spiller en nøglerolle for udviklingen af brystkræft, viser forsøgsresultater offentliggjort i Cancer Prevention Research. Forskere fra City of Hope i Duarte, Californien, og University of California, Los Angeles, var overraskede over det, de fandt frem til. “Vi har tidligere påvist, at frugter som vindruer kan hæmme aromatase. Men de plantestoffer, der findes granatæbler og vindruer er forskellige”, lyder det fra forskerne.

Hvorfor er granatæbler så sunde?

Granatæbler, som er en rig kilde til antioxidanter, menes at kunne forbedre hjertesundheden, men stadigt flere videnskabelige beviser tyder på, at frugten også beskytter mod prostatakræft. Andre forsøg har desuden vist, at frugten også spiller en rolle for vores led ved at bremse tabet af ledbrusk ved gigtsygdomme.

Disse antioxidanter – og specielt ellagitannin-stoffer som punicalaginer og punicalliner – står for ca. halvdelen af frugtens antioxidante egenskaber, som gør, at den er så gavnlig for vores helbred.

I en uafhængig kommentar til resultaterne siger professor Gary Stoner fra Ohio State University, at der er behov for yderligere forsøg for at bekræfte disse indledende resultater: “Dette er et reagensglasforsøg, hvor der var behov for relativt store mængder ellagitannin-stoffer for at kunne få en anti-spredningseffekt på dyrkede brystkræftceller. Det er usikkert, om dyr og mennesker kan opnå disse mængder, da ellagitanninerne ikke optages særligt godt i blodet, når de indtages gennem kosten”.

Beskrivelse af forsøget

Forskerne screenede 10 ellagitannin-afledte stoffer fra granatæbler, herunder ellaginsyre, gallaginsyre og urolithin A og B mod en brystkræftcellelinje. Ifølge forskerne omdannes ellagitannin til ellaginsyre i kroppen, og det omdannes derefter til urolithiner af tarmens mikroflora.

Resultaterne viste, at urolithin B hæmmede væksten i brystkræftcellerne mest ved doser på 2,35 og 4,7 mm/1.

“Indtagelsen af granatæblesaft kan føre til koncentrationer af cirkulerende urolithiner på op til 18 mm/l i blodet. Kombineret med resultaterne fra andre forsøg og rapporter om tilstedeværelse af urolithin A og urolithin B i blod og urin hos mennesker efter indtagelse af granatæbler tyder resultaterne af disse analyser på, at indtagelse af granatæbler kan være en bæredygtig strategi for forebyggelsen af brystkræft”.

Granatæbler kan måske indvirke på brystkræftLæs også
Granatæble – et naturmiddel i fortiden og for fremtiden
Granatæbler hæmmer udviklingen af lungesvulster
Resveratrol kan medvirke til at bekæmpe brystkræft
Lignaner reducerer risikoen for brystkræft
Planteøstrogener – hvordan påvirker de min hormonbalance?
Ellagitanniner – kuren mod kræft?

Kilde
Adams LS et al. Pomegranate Ellagitannin-Derived Compounds Exhibit Antiproliferative and Antiaromatase Activity in Breast Cancer. Cancer Prevention Research. 2010.